Un IT-ist rus se ascunde de mobilizarea lui Putin. De patru luni trăiește într-un cort în pădure iar mâncarea îi este adusă periodic de soția sa / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Adam Kalinin, un IT-ist din Federația Rusă, trăiește de patru luni în pădure, ca să nu fie înrolat în armată pentru războiul din Ucraina.

Când Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a bărbaților ruși, în septembrie anul trecut, lui Adam Kalinin i-a luat o săptămână să decidă ce trebuie să facă pentru a evita înrolarea și astfel s-a mutat în pădure.

Specialistul IT a fost de la început împotriva războiului, a primit o amendă și a stat 2 săptămâni în detenție pentru că a lipit pe peretele blocului său un afiș pe care scria „Nu războiului”.

Când Rusia a chemat 300.000 de oameni pentru a ajuta la eforturile războiului din Ucraina, Kalinin nu a vrut să riște să fie trimis în prima linie pentru a ucide ucraineni dar, spre deosebire de alți compatrioți, el nu a vrut să părăsească țara.

„Să plec ar fi fost un pas dificil din zona mea de confort”, a declarat Kalinin  pentru BBC. „Nici aici nu este tocmai confortabil, dar cu toate acestea, din punct de vedere psihologic, ar fi foarte greu să pleci”, a adăugat el.

Bărbatul s-a mutat în pădure

Acesta a făcut pasul neobișnuit de a-și lua rămas bun de la soția sa și s-a îndreptat spre pădure, unde locuiește într-un cort de aproape patru luni.

El folosește o antenă legată de un copac pentru acces la internet și panouri solare pentru energie. Bărbatul a stat în temperaturi de până la -11C (12F) și trăiește cu alimente aduse în mod regulat de soția sa.

A trăi în afara societății, spune el, a fost cel mai bun mod la care se putea gândi pentru a evita să fie chemat la luptă. Dacă autoritățile nu îi pot înmâna personal o citație, el nu poate fi obligat să meargă la război.

„Dacă nu pot fizic să mă ia de mâini și să mă conducă la biroul de înrolare, sunt 99% ferit de mobilizare”, a spus el.

În anumite privințe, Kalinin își continuă viața ca înainte. Încă lucrează opt ore pe zi la același loc de muncă, deși pe tot parcursul iernii, cu energia limitată, nu are suficientă energie solară pentru a lucra zile întregi și astfel își compensează orele în weekend.

Unii dintre colegii săi se află acum în Kazahstan, după ce au plecat din Rusia ca să evite mobilizarea, dar conexiunea sa la internet printr-o antenă cu rază lungă de acțiune este suficient de fiabilă încât comunicarea să nu fie o problemă.

El este, de asemenea, un iubitor al naturii, petrecând multe dintre vacanțele din anii trecuți în zone de camping din sudul Rusiei împreună cu soția sa. Când a luat decizia de a se muta definitiv în sălbăticie, acesta deținea deja mult din echipamentul de care avea nevoie, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel