Data publicării:

Un înalt oficial al Jocurilor Olimpice "regretă profund" că a prezentat Coreea de Sud drept Coreea de Nord în timpul ceremoniei de deschidere

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @diloka107
FOTO: Freepik @diloka107
Organizatorii Jocurilor Olimpice au prezentat „scuze profunde” Coreei de Sud pentru o „eroare umană” în urma căreia cei 143 de sportivi ai săi au fost prezentați în mod eronat drept nord-coreeni la ceremonia de deschidere.

Eroarea a avut loc vineri, când atleții sud-coreeni și-au făcut debutul pe o barcă care naviga pe râul Sena. Atât anunțurile în franceză, cât și cele în engleză i-au identificat în mod eronat ca fiind din "Republica Populară Democrată Coreeană".

Acesta este numele complet al Coreei de Nord. Numele oficial al Coreei de Sud este "Republica Coreea".

Eroarea este sensibilă din punct de vedere politic pentru cele două Corei, care, din punct de vedere tehnic, sunt încă în război. Războiul din Coreea s-a încheiat în 1953 cu un armistițiu și nu a fost semnat niciun tratat de pace.

Duminică, Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), a vorbit la telefon cu președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, potrivit unui comunicat.

"În această convorbire telefonică, președintele CIO și-a cerut scuze sincere pentru greșeala din transmisia audio a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024 ... în care echipa Comitetului Național Olimpic al Republicii Coreea ... a fost identificată greșit", se arată în comunicat.

"Problema a fost identificată ca fiind o eroare umană"

"Problema a fost identificată ca fiind o eroare umană, pentru care CIO își exprimă regretul profund", a adăugat acesta.

Apelul telefonic a urmat unei scuze mai imediate din partea organismului olimpic, care a fost emisă la scurt timp după greșeală pe contul său oficial în limba coreeană pe X.

La o conferință de presă de sâmbătă, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a numit incidentul "în mod clar profund regretabil" și că organismul "își cere scuze din toată inima", a raportat Reuters.

Ministerul Sporturilor din Coreea de Sud a declarat că "își exprimă regretul" cu privire la introducerea delegației sud-coreene în timpul transmisiunii de deschidere.

Cei 143 de sportivi sud-coreeni concurează în 21 de probe. Coreea de Nord a trimis 16 sportivi la Paris după ce a renunțat la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, care au avut loc în 2021, din cauza preocupărilor legate de Covid-19. Țara a fost ulterior exclusă de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing pentru că a sărit unilateral peste jocurile din Japonia.

În ultimele săptămâni, tensiunile din Peninsula Coreeană au izbucnit din cauza miilor de baloane încărcate cu gunoaie trimise de Pyongyang în Coreea de Sud, dintre care unele au ajuns în incinta complexului prezidențial din Seul.

Pyongyang a declarat anterior că a trimis baloane în sud ca răspuns la o campanie civilă din Coreea de Sud. Sud-coreenii ar fi lansat baloane ce purtau propagandă anti-Coreea de Nord în direcția opusă.

Mai mulți alți organizatori ai Jocurilor Olimpice au prezentat "scuze profunde" Coreei de Sud pentru "eroarea umană comisă". Cei 143 de sportivi ai Republicii Coreea nu au dat declarații, deși au fost prezentați în mod eronat drept nord-coreeni la ceremonia de deschidere, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel