Un grup de israelieni ar fi manipulat cel puțin 30 de alegeri electorale, în mai multe țări din întreaga lume. Sabotorii lucrau pentru politicieni, serviciile de informații și pentru corporații
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
O echipă de contractori israelieni care susțin că au manipulat peste 30 de alegeri din întreaga lume folosind hacking, sabotaj și dezinformare automată pe rețelele de socializare a fost dezvăluită într-o nouă investigație.  

Unitatea este condusă de Tal Hanan, un fost agent al forțelor speciale israeliene, în vârstă de 50 de ani, care acum lucrează în privat folosind pseudonimul „Jorge” și pare să fi lucrat „pe sub radar” la alegeri în diferite țări de mai bine de două decenii.

El este demascat de un consorțiu internațional de jurnaliști. Hanan și unitatea sa, care folosește numele de cod „Team Jorge”, au fost expuși prin imagini sub acoperire și documente scurse către The Guardian.

Ancheta dezvăluie extraordinar de detaliat modul în care dezinformarea este folosită de echipa Jorge, care conduce și un serviciu privat ce se oferă să se amestece, în secret, în alegeri. Grupul lucrează și pentru corporații, nu doar pentru politicieni și servicii de informații.

Hanan le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale, pe care alții le descriu drept „operațiuni negre”, ținteau agențiile de informații, campaniile politice și companiile private care doreau să manipuleze, în secret, opinia publică. El a transmis că serviciile sale au fost folosite în Africa, America de Sud și Centrală, SUA și Europa.

Unul dintre serviciile cheie ale echipei Jorge este un pachet software sofisticat, Advanced Impact Media Solutions sau Aims. Controlează o armată vastă de mii de profiluri de rețele sociale false pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube. Unele profile false sunt atât de sofisticate încât au chiar și conturi Amazon cu cărți de credit, portofele bitcoin și conturi Airbnb, pentru a părea cât mai autentice.

Consorțiul de jurnaliști care a investigat Team Jorge include reporteri din 30 de publicații, printre care Le Monde, Der Spiegel și El País. Proiectul, parte a unei investigații mai ample asupra industriei dezinformarii, a fost coordonat de Forbidden Stories, o organizație nonprofit franceză a cărei misiune este de a continua munca reporterilor asasinați, amenințați sau închiși.

Filmarea sub acoperire a fost filmată de trei reporteri, care s-au apropiat de Team Jorge dându-se drept potențiali clienți.

În mai mult de șase ore de întâlniri înregistrate în secret, Hanan și echipa sa au vorbit despre cum ar putea aduna informații despre rivali, inclusiv prin utilizarea tehnicilor de hacking pentru a accesa conturile Gmail și Telegram. Ei s-au lăudat că au plantat materiale defăimătoare în instituțiile legitime de presă, care sunt apoi amplificate de software-ul de gestionare a botului Aims.

O mare parte a strategiei lor părea să graviteze în jurul perturbării sau sabotării campaniilor rivale. Echipa a susținut chiar că a trimis o jucărie sexuală livrată prin Amazon acasă la un politician, cu scopul de a-i oferi soției sale impresia falsă că are o aventură.

Metodele și tehnicile descrise de Team Jorge ridică noi provocări pentru marile platforme tehnologice, care s-au luptat de ani de zile să împiedice răspândirea de minciuni sau să încalce rigorile de securitate pe platformele lor. Dovezile unei piețe private globale de dezinformare care vizează alegeri vor suna, de asemenea, semnale de alarmă pentru democrațiile din întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel