Data publicării:

Un german din trei s-a gândit să voteze extrema-dreaptă. Naziștii au ajuns la putere cu 33%

Autor: D.C. | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Un sondaj realizat de INSA pentru ziarul Bild este analizat de publicația Die Welt. O treime dintre germani răspund ”Da” la întrebarea ”V-ați gândit să votați AfD, în alegerile federale sau statale?”.

În ultimul sondaj realizat de INSA pentru ziarul Bild, CDU, Uniunea Creștin Democrată, parte din coaliția de guvernare, se află pe primul loc. CDU este creditat cu 26 la sută intenție de vot. Pe locul doi în preferințele electoratului s-a menținut AfD, partid de extremă-dreapta, care și-a reluat creșterea, după un mic recul în luna iulie. AfD, Alianța pentru Germania, ocupă locul al doilea cu 21 la sută, câștigând jumătate de punct procentual. Și partidul socialist al premierului Schulz, SPD, a crescut, de la 19 la 19,5 procente. Creștin democrații și Verzii se află în scădere, pierzând fiecare câte un punct, de la sondajul precedent. Links, partidul de extremă-stânga a ajuns la 4,5 procente și nu ar intra în Parlament, dacă ar fi organizate acum alegeri.

Analiștii Die Welt spun că, având în vedere redistribuirea procentelor obținute de partidele care nu ar trece pragul electoral, coaliția între SPD și CDU ar putea face majoritatea fără Verzi. De asemenea, ar fi posibilă o coaliție de guvernare alcătuită din CDU, Verzi și câteva partide mai mici. Deci, partidul fostului cancelar Angela Merkel are cele mai mari șanse de a rămâne la guvernare în ambele formule, niciun guvern de coaliție neputând fi alcătuit fără voturile CDU.

Analiștii publicației amintite se arată, însă, îngrijorați de răspunsurile la întrebarea ”V-ați gândit vreodată să votați AfD?”. Conform INSA, 33% dintre răspunsuri sunt pozitive, 62 la sută dintre germani nu iau în calcul această posibilitate și cinci la sută nu pot sau nu vor să ofere nicio informație.

Chiar dacă procentele AfD nu pun în pericol eventuale coaliții ale partidelor democratice, este îngrijorător procentul celor care văd ”Alternativa” ca posibilă alternativă electorală, mai ales în contextul experienței istorice europene. În noiembrie 1932, NSDAP a obținut 33% din voturi, în alegeri democratice, ceea ce a permis naziștilor să înceapă instituirea totalitarismului, producând suferințe uriașe Germaniei și lumii.

AfD (Alternativă pentru Germania) este un partid politic populist de dreapta cunoscut pentru euroscepticismul său și pentru că se opune imigrării. Ca partid, AfD este poziționat în mod obișnuit în zona de dreapta extremă. Înființat în aprilie 2013, AfD a devenit al treilea partid ca mărime din țară, precum și cel mai mare partid de opoziție;

Partidul s-a prezentat drept  o mișcare economică liberală, eurosceptică și conservatoare în primii săi ani. Ulterior, AfD s-a deplasat mai mult spre dreapta și a devenit mult mai dur în opoziția față de imigrație, Islam și Uniunea Europeană. Din 2015, ideologia AfD a fost caracterizată de islamofobie, anti-imigrație, naționalism german și euroscepticism.

Mai multe ong-uri și alte facțiuni ale AfD au fost acuzate că au legături cu mișcări naționaliste de extremă-dreapta, interzise, ​​cum ar fi PEGIDA sau Neue Rechte și că susțin revizionismul istoric precum și retorica xenofobă. În ianuarie 2022, liderul partidului, Jörg Meuthen, a demisionat, după ce a recunoscut că partidul s-a orientat spre extrema-dreaptă, cu trăsături totalitare și respinge valorile de bază liberal-democratice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel