Un german condamnat la moarte în Belarus a fost grațiat de Lukașenko
Rico Krieger, găsit vinovat de acuzații de terorism într-un proces cu ușile închise, va fi eliberat la ordinul lui Alexandr Lukashenko.
Un german condamnat la moarte în Belarus a fost grațiat de președintele țării, la doar câteva zile după ce cazul a devenit public. Rico Krieger, în vârstă de 30 de ani, a fost găsit vinovat de acuzații de terorism într-un caz care s-a desfășurat în spatele ușilor închise și a devenit public abia săptămâna trecută.
Krieger, care a lucrat anterior pentru Crucea Roșie germană, a fost acuzat că a plasat explozibili pe o cale ferată din țară la ordinul serviciilor de informații ucrainene.
Nimeni nu a fost rănit în explozia care ar fi urmat. La începutul acestei săptămâni, Krieger a apărut, încătușat, într-un interviu televizat regizat, difuzat de mass-media de stat din Belarus. Plângând, el a implorat autoritățile germane să intervină în cazul său.
"Domnule Scholz, vă rog, sunt încă în viață ... nu este încă prea târziu"
"Domnule Scholz, vă rog, sunt încă în viață ... nu este încă prea târziu", a spus Krieger, care a fost fotografiat încătușat într-o celulă, făcând apel la cancelarul german, Olaf Scholz.
Programul nu conținea nicio dovadă a vinovăției lui Krieger, cu excepția mărturisirii sale. KGB, așa cum mai sunt cunoscute serviciile secrete din Belarus, a fost acuzat pe scară largă de tortură și fabricare de probe. Belarus este singura țară de pe continentul European care menține pedeapsa cu moartea.
Marți, presa de stat din Belarus a raportat că președintele Alexandr Lukașenko, liderul autocrat al țării, a analizat cazul și i-a acordat grațierea lui Krieger. Anterior, Lukașenko s-a întâlnit cu procurorul și avocații apărării, presupunându-se că a ascultat toate detaliile ambelor părți.
O încercare a autorităților belaruse de a exercita presiuni asupra Berlinului
Nu a fost imediat clar dacă și când Krieger va fi eliberat din închisoare. Cazul a fost perceput pe scară largă ca o încercare a autorităților belaruse de a exercita presiuni asupra Berlinului, iar diplomații germani erau cunoscuți ca purtând discuții cu Minsk cu privire la acest caz în spatele ușilor închise.
Este posibil ca germanul, Krieger, să facă parte dintr-un acord mai amplu de schimb de prizonieri între Rusia și Occident. Lukașenko este un aliat ferm al lui Vladimir Putin, iar Moscova dorește de mult timp să îl recupereze pe asasinul Vadim Krasikov dintr-o închisoare germană. Krasikov a fost condamnat pentru uciderea unui exilat cecen într-un parc din Berlin în 2019.
Vineri, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Christiane Hoffmann, a declarat că Scholz era la curent cu cazul. Potrivit declarațiilor sale, cancelarul era "îngrijorat de aceste evenimente", susține The Guardian.
CITEȘTE ȘI: Un cetățean german este condamnat la moarte în Belarus: ”Deși mai am o șansă, Germania nu face nimic”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News