Data actualizării:
Data publicării:

Un fost premier dezlănțuie furtuna în UE: ”Femeile nu mai au copii pentru că beau prea mult”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

În Polonia, liderul partidului conservator susține că ”alcoolismul” este la baza prăbușirii natalității.

Abuzul de alcool este văzut ca responsabil pentru rata scăzută a natalității. ”Părintele” teoriei privind cauza crizei nașterii din Polonia și UE este fostul premier al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, actualul lider al partidului naționalist conservator în guvernarea țării est-europene. Potrivit acestuia, natalitatea poloneză suferă de ”o anumită atitudine a oamenilor, în special a femeilor”.

Potrivit unui articol publicat de Europa Today, Kaczynski a declarat de altfel că ”nu vor fi copii atât timp cât durează situația în care, până la vârsta de 25 de ani, tinerele beau la fel de mult ca bărbații de aceeași vârstă. Trebuie amintit că un bărbat, pentru a deveni alcoolic, trebuie să depășească măsura în medie timp de douăzeci de ani în timp ce o femeie doar doi ani”, a adăugat fostul premier, declanșând o furtună de reacții din partea opoziției și a ziarelor independente din țară.

A doua zi după primele declarațiile susținute sâmbătă de Kaczynski în cadrul unui eveniment electoral, fostul premier a revenit pe subiect. "Ieri am spus că tinerele concurează cu bărbații când vine vorba de consumul de alcool. Un politician cinstit, dacă știe, trebuie să vorbească despre asta", a explicat el fără a ceda cu absolut nimic chiar și în urma valurilor de critici aduse.

Potrivit Oficiului Central de Statistică, natalitatea în Polonia este în scădere de câțiva ani, iar în 2020 a scăzut la 1,3 față de nivelul de 2,1 necesar pentru a evita o scădere a populației.

PiS, Law and Justice, partidul conservator aflat la putere din 2015, a încercat să remedieze această tendință negativă prin crearea în special a unei alocații de peste o sută de euro începând de la al doilea copil aflat în întreținere, dar și limitând semnificativ dreptul la avort.

Dar, potrivit mișcărilor feministe și partidelor de opoziție, înăsprirea legii care limitează strict avortul, chiar și în cazul unui făt malformat, poate să fi încurajat unele femei să evite să rămână însărcinate.

Citește și:

Interzicerea avortului de către Polonia le obligă pe femei să caute ajutor în Germania

Pentru Zuzu, o activistă a grupului Ciocia Basia din Berlin, care asistă persoanele care doresc să avorteze în Polonia, apelurile sunt doar una dintre multele responsabilități pe care le îndeplinește, relatează Al Jazeera.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, Zuzu și alți activiști care lucrează cu organizația parteneră Avort Fără Frontiere (AWB) au declarat pentru Al Jazeera că numărul de apeluri pe care le primesc a crescut.

Acest lucru se datorează faptului că femeile din Ucraina se trezesc strămutate într-o țară care restricționează procedura.

Între martie și iulie, AWB a primit aproximativ 550 de apeluri de la femei din Ucraina, o cifră care ar putea fi mai mare, având în vedere că unele femei sună prin intermediul unui traducător polonez.

Zuzu, care nu a vrut să-și împărtășească numele complet, a declarat că, deși nu le întreabă niciodată pe femei motivul real pentru care solicită avortul, multe femei refugiate din Ucraina își împărtășesc poveștile.

Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel