Un fost ministru al petrolului din Venezuela, acuzat de corupţie, în faţa unei instanţe antiterorism: "Conspiraţie" menită să provoace haos și violență
Fostul ministru venezuelean al petrolului Tareck El Aissami, considerat cândva unul dintre oamenii-cheie ai puterii, a fost prezentat în faţa unei instanţe antiterorism, acuzat de a fi creierul unui scandal de corupţie.
"A avut loc şedinţa de prezentare în faţa celei de-a 2-a Curţi de Control antiterorism", a anunţat procurorul general Tareck William Saab pe reţeaua socială X.
Ministru al petrolului (2020-2023) şi fost vicepreşedinte (2017-2018) al preşedintelui Nicolas Maduro, Tareck El Aissami - care a fost arestat marţi - va fi acuzat de trădare, însuşire de bunuri publice, spălare de bani şi asociere criminală, a adăugat Saab.
El Aissami era considerat până la izbucnirea scandalului şi demisia sa în martie 2023 drept unul dintre stâlpii puterii.
Parchetul a difuzat înregistrări video şi fotografii care îl arată pe El Aissami intrând în Palatul de Justiţie din Caracas cu cătuşe la mâini, îmbrăcat într-o ţinută de închisoare albastru deschis şi escortat de agenţi înarmaţi cu puşti.
Procurorul Saab îl mai leagă pe fostul ministru de o "conspiraţie" menită să provoace "haos economic şi financiar" şi "violenţă socială"
El Aissami este acuzat că a organizat deturnări de fonduri aparţinând gigantului petrolier public PDVSA, în special prin utilizarea de criptomonede, printre care Petro, criptomonedă venezueleană legată de petrol, în prezent dispărută. Presa vorbeşte despre 15 miliarde de dolari delapidaţi de această reţea alcătuită din aproximativ cincizeci de persoane.
Vânzarea ţiţeiului prin intermediul reţelei de criptomonede a fost un pariu al Caracasului pentru a încerca să eludeze sancţiunile impuse de Washington împotriva Venezuelei, care deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume.
Saab îl mai leagă pe fostul ministru de o "conspiraţie" menită să provoace "haos economic şi financiar" şi "violenţă socială", de unde şi prezentarea lui în faţa unui tribunal antiterorism.
Marţi, într-un interviu acordat postului public de televiziune VTV, Saab a estimat că "multiplicitatea infracţiunilor" de care este acuzat El Aissami "prefigurează pedeapsa maximă" de 30 de ani de închisoare.
Alte două persoane, Simon Zerpa, fost ministru al economiei şi finanţelor, şi Samark Lopez, om de afaceri acuzat de spălare de bani, au fost, de asemenea, prezentaţi în instanţă. Toţi vor rămâne în închisoare pe toată durata procesului, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News