Data publicării:

Un fost make-up artist și-a pierdut locul de muncă după ce a fost evaluată de un instrument cu inteligență artificială

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Un make-up artist spune că și-a pierdut locul de muncă la un brand important după ce un instrument de recrutare cu inteligență artificială care folosește tehnologia de recunoaștere facială a notat-o pentru limbajul corpului.

Marea Britanie ocupă locul al doilea în topul țărilor care utilizează inteligența artificială (AI) în domeniul recrutării și al resurselor umane.

Anthea Mairoudhiou, o fostă make-up artist MAC, a fost concediată din funcția pe care o deținea în 2020 pe baza rezultatelor unui interviu video realizat cu ajutorul HireVue - o companie de recrutare cu sediul în SUA care folosește tehnologia de analiză facială AI pentru a marca candidații.

Angajații companiei au fost nevoiți să își depună din nou candidatura pentru posturile lor după ce au fost puși în concediu, interviul video făcând parte din evaluare.

Mairoudhiou a obținut punctaj maxim pentru performanțele sale, dar și-a pierdut locul de muncă din cauza faptului că limbajul corpului său a fost notat prost la interviul HireVue.

HireVue a eliminat funcția de analiză facială din toate evaluările noi la începutul anului 2020, după ce o serie de lucrători au exprimat îngrijorări.

Mairoudhiou a intentat o acțiune în justiție împotriva Estee Lauder, compania mamă a MAC Cosmetics, și a convenit asupra unei înțelegeri extrajudiciare.

Cu toate acestea, experiența a avut un impact de durată asupra sănătății sale.

"Am crezut că este sfârșitul carierei mele, o carieră în care am muncit din greu. Și, din punct de vedere mental, m-a afectat masiv. M-am simțit foarte dezamăgită și am crezut că înnebunesc", a spus ea.

Inteligența artificială este folosită de companii pentru a scana CV-urile și a evalua candidații în funcție de cine se potrivește cel mai bine

Noi cifre arată că aproximativ 41% dintre companii folosesc inteligența artificială pentru "a îmbunătăți recrutarea și resursele umane", potrivit unui studiu realizat în 20 de țări în luna noiembrie a anului trecut, de către compania de tehnologie IBM.

Regatul Unit s-a clasat pe locul al doilea, împreună cu Emiratele Arabe Unite, deasupra Statelor Unite, în ceea ce privește utilizarea instrumentelor de inteligență artificială pentru a sprijini nevoile de resurse umane, cum ar fi angajarea, concedierea și formarea lucrătorilor.

Sondajul a acoperit cinci continente, dar a exclus Africa.

Inteligența artificială este folosită de companii pentru a scana CV-urile și a evalua candidații în funcție de cine se potrivește cel mai bine, precum și pentru a analiza limbajul corporal și expresiile faciale ale candidaților în cadrul interviurilor video.

Acest lucru survine în contextul în care anul trecut s-a înregistrat un salt semnificativ în ceea ce privește numărul de cereri de angajare pe LinkedIn, rețeaua de socializare pentru carieră. Numărul de cereri de angajare pe LinkedIn pe persoană a crescut cu 23% în 2023, comparativ cu anul precedent.

Companiile de software fac, de asemenea, reclamă la instrumente de inteligență artificială care pot verifica dacă un angajat riscă să demisioneze pe baza unor parametri precum salariul și istoricul de muncă.

Instrumentele de inteligență artificială "economisesc o mulțime de bani pentru companii"

Autoarea Hilke Schellman a vorbit cu dezvoltatorii de la companiile care oferă software de inteligență artificială pentru angajatori pentru cartea sa The Algorithm.

"Am văzut într-adevăr foarte puține dovezi că instrumentele aleg cei mai calificați candidați. Știm că instrumentele sunt foarte eficiente din punct de vedere al costurilor. Ele economisesc companiilor o mulțime de bani", a spus ea despre constatările sale.

Există îngrijorări tot mai mari cu privire la faptul că lucrătorii din Marea Britanie nu știu când aceste instrumente sunt folosite asupra lor, iar Congresul Sindicatelor (TUC) solicită introducerea unor reglementări care să îi protejeze.

Robin Allen, avocat în cadrul firmei de consultanță juridică Cloisters AI, a declarat: "Primul pas este să recunoaștem că acest lucru necesită reglementări. Nu este suficient să ne așteptăm pur și simplu ca angajatorii să lucreze la standarde etice. Atunci când avem aceste sisteme tehnologice la locul de muncă, trebuie să existe oameni care să fie capabili să spună 'computerul a greșit' ", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel