Un fost consilier al lui Trump a recunoscut că el însuşi "a participat la planificarea unor lovituri de stat"
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Invitat să comenteze audierile comisiei parlamentare privind atacul Capitoliului, John Bolton, fost consilier pentru securitate naţională sub administraţia Trump, a afirmat marţi că el însuşi "a participat la planificarea unor lovituri de stat" în afara Statelor Unite, notează AFP.

În faţa afirmaţiei prezentatorului CNN că cineva nu trebuie "să fie strălucit pentru a încerca o lovitură de stat", John Bolton a răspuns pe un ton firesc: "Nu sunt de acord. Ca cineva care a ajutat la planificarea loviturilor de stat, nu aici, dar ştiţi, în altă parte, pentru asta este nevoie de multă muncă".

John Bolton susţine astfel că asaltul de la 6 ianuarie 2021 nu a fost o tentativă de lovitură de stat din partea lui Donald Trump, care nu făcea decât "să treacă de la o idee la alta".

Cunoscut pentru poziţiile sale beliciste în diplomaţie, John Bolton, care a fost consilier pentru securitate naţională al Casei Albe în 2018 înainte de a fi demis de preşedintele republican în septembrie 2019, nu a precizat despre ce lovituri de stat vorbea.

Dar el s-a referit la tentativa eşuată de a-l înlătura pe Nicolas Maduro de la putere în Venezuela, în 2019, de liderul opoziţiei Juan Guaido, susţinut de Washington.

Alături de neoconservatori, John Bolton, foarte dur în privinţa Iranului, Afganistanului şi Coreii de Nord, a fost mai ales unul dintre arhitecţii invaziei Irakului în 2003.

Comentariile lui John Bolton au fost făcute în timp ce aşa-numita comisie parlamentară "6 ianuarie" încearcă să stabilească rolul lui Donald Trump şi al celor colaboratorilor săi în asaltul asupra Capitoliului.

Trump ar putea candida la prezidențiale în SUA pentru a scăpa de urmărirea penală, venită după insurecția Capitoliului

Fostul președinte al SUA ar putea face, în curând, anunțul unei noi candidaturi, fiind presat de dezvăluirile care reies după insurecția Capitoliului, din 6 ianuarie 2021.

În presa americană se învârt speculații că Donald Trump se gândește să anunțe o candidatură prezidențială pentru alegerile din 2024, încă din această vară, fiind în fața dezvăluirilor din ce în ce mai dăunătoare dintr-o investigație a Congresului asupra rolului său în atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului.

Indiferent de șansele lui Trump de a câștiga un al doilea mandat, o altă campanie prezidențială aflată în considerare – după cum au raportat New York Times, CBS și alte publicații din SUA – i-ar putea oferi fostului președinte un scut pe mai mulți ani în fața procurorilor.

Zvonurile au apărut chiar după audierile comisiei de Justiție, legate de revolta de la Capitoliul din 6 ianuarie 2021.

În mărturia în fața comisiei de săptămâna trecută, Cassidy Hutchinson, o fostă consilieră a șefului de campanie al lui Trump, Mark Meadows, a consolidat șansele unui potențial dosar penal atunci când a susținut că Trump știa că susținătorii săi sunt înarmați atunci când i-a încurajat să mărșăluiască spre Capitoliu.

Dar dacă Trump ar candida pentru un al doilea mandat la Casa Albă, majoritatea experților în domeniu cred că orice decizie de a fi acuzat penal scade considerabil. De asemenea, ar putea să-și întărească sprijinul în partidul republican, care a început să scadă ușor în urma dezvăluirilor din 6 ianuarie.

De asemenea, ar putea opri ascensiunea guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, care a apărut în ultimele luni ca un adevărat rival potențial al lui Trump, cu promisiunea de a urma aceeași agendă de dreapta, dar cu abilități și un stil politic mai tradițional.

Un fost consilier republican al Camerei a declarat sâmbătă pentru MSNBC că Trump probabil își va anunța intențiile în curând.

„Ei bine, știm cu toții din experiența anterioară că lui Donald Trump nu-i pasă de nimeni altcineva decât de Donald Trump”, a spus Kurt Bardella. „Deci nu mă surprinde că, atunci când se confruntă cu criticile care au crescut acum, în urma audierilor legate de evenimentele de la 6 ianuarie, el se gândește să apese pe trăgaci”.

La mitingurile recente, Trump a fost relativ explicit cu privire la proiectele sale. „Acesta este anul în care vom lua înapoi Camera, vom lua înapoi Senatul și vom lua înapoi America”, a spus el la un miting recent din Illinois. „Și în 2024, cel mai important, ne vom lua înapoi magnifica Casă Albă”.

„Avantajele acum sunt că potențialii rivali ar putea fi descurajați să candideze împotriva lui”, a spus Carl Tobias, profesor de drept Williams la Universitatea din Richmond. „Între timp, presiunea va crește pentru că comitetul urmează să se miște rapid pentru a găsi cât mai multe informații compromițătoare și să le trimită procurorului general.”

Carly Cooperman de la Schoen Cooperman Research a spus că Trump ar putea încerca să schimbe narațiunea, deoarece audierile din 6 ianuarie l-au prezentat într-o lumină proastă. Cooperman a avertizat, de asemenea, că speculațiile ar putea fi doar zvonuri și că unii oficiali republicani ar putea să evite acest scenariu.

„Sunt sceptic că Trump va face de fapt un anunț. Republicanii ar prefera ca conversația să fie despre economie, inflație și un vot împotriva lui Joe Biden, la alegerile „midterm” (alegeri legislative parțiale). Un anunț timpuriu din partea lui Trump ar schimba narativul alegerilor pentru a deveni un referendum asupra lui Trump și a afirmațiilor sale de fraudă electorală în 2020”, a spus Cooperman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel