Data publicării:

Un fost angajat Google spune ce capcane ascund reţelele de socializare și când se instalează dependenţa de ecran

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Când ai petrecut ultima dată o zi în care să nu folosești deloc rețelele de socializare și chiar ai luat pauză de la telefon, tabletă ori laptop? Dependenţa de online e reală. O confirmă şi specialistul Petru Trîmbiţas, invitatul lui Radu Leca din ediţia "Ultrapsihologie" din acest weekend.

Social media ne invită la echilibru personal și utilizare limitată. Desigur, ne simplifică viața și scopul este să o putem folosi într-un mod cât mai funcțional, în favoarea noastră. Utilizate fără limite, reţelele sociale pot duce la momentul în care nevoia de a fi prezent în lumea virtuală devine patologică, iar constrângerea exterioară de limitare provoacă disconfort, neliniște sau iritare. 

Dar atunci când apare înlocuirea comunicării reale cu cea online, când neglijăm nevoi personale sau renunțăm la activități care ne făceau plăcere, sau când apelăm la folosirea social media pentru a căpăta o anumită stare plăcută sau a evita o stare neplăcută – toate acestea pot fi semnale că am dezvoltat deja sau ne aflăm la risc de a dezvolta o adicţie legată de social media. 

Radu Leca a discutat cu Petru Trîmbițaș despre capcanele din spațiul online. Potrivit aprecierilor specialistului, cel mai periculos loc sunt reţelele sociale.

"Cred că acolo e sursa principală, chiar dacă reţelele sociale sunt nişte invenţii extraordinare.Ne ajută să fim mult mai conectaţi, dar în acelaşi timp sunt o modalitate rapidă de răspândire a informaţiilor atât bune cât şi mai puţin bune. Pericolul poate să vină în multe forme, cu multe feţe, dar cred că cel mai periculos lucru pe care nu îl conştientizăm e partea asta de dependenţă de social media, în sensul în care intrăm tot mai des. Dacă ne instalăm o aplicaţie de screentime vedem cât de mult timp ajungem să petrecem cu lucruri care, la finalul zilei, nu ne aduc mai multă fericire şi nu ne ajută neapărat să fim mai informaţi, ci pur şi simplu pierdem ore şi nu ştim pe ce ni s-au dus. Ore pe care le puteam folosi să mă relaxez sau să lucrez la ceva.

Problema cu reţelele sociale este că dacă manifeşti interes pentru ceva anume, cum eram eu atras de comentarii, îmi plăcea să le urmăresc, vei fi apoi bombardat de acel "ceva". Dacă eu, de exemplu, am o zi proastă, citesc două-trei ştiri negative, apoi reţeaua socială tinde să mă bombardeze cu aceleaşi materiale, pentru că asta este ceea ce am consumat. Mă duc acolo ca să văd cât mai multe reclame, pentru că ei din asta fac bani" explică Trîmbiţaş.

Emisiunea integrală, aici:

                 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel