Data actualizării:
Data publicării:

Un fermier testează vacile 'anti-poluare' care emit mai puțin metan. Noul produs genetic care poate revoluționa industria bovinelor de lapte / Video

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
sursa foto: freepik.com
sursa foto: freepik.com

În curând va apărea o nouă rasă de vaci care va elimina mai puțin gaz metan.

O companie a pus pe piață un material seminal, care are o trăsătura genetică de eliminare a unei cantități de gaz metan, a vândut produsul lui Ben Loewith, un fermier din Canada.

Fermierul a încercat produsul pe 107 vaci care au fost însămânțate artificial în iunie. Conform oamenilor de știință, această noutatea în industria geneticii ar putea reduce semnificativ cantitatea globală de gaz metan emisă de vaci.

Practic, fermierul ar urma să obțină primii viței care vor polua mai puțin mediul înconjurător. Loewith, crescător de bovine de a treia generație din Lynden, Ontario, a început în luna iunie inseminarea artificială a 107 vaci cu un material seminal recent lansat pe piață, a cărui trăsătură genetică este conținutul scăzut de metan eliminat de animale.

'Creșterea selectivă pentru emisii mai scăzute, atâta timp cât nu sacrificăm alte trăsături, pare o victorie ușoară', a zis Loewith.

VIDEO

Youtube video image

Apariția pe piață a resurselor genetice care promit rase de vaci care emit mai puțin metan ar putea ajuta la reducerea uneia dintre cele mai mari surse de gaz cu puternic efect de seră, susțin cercetătorii din industria bovinelor.

Conform acestora, râgâiturile ar fi sursa principală a emisiilor de metan de la vaci. Semex, compania care i-a vândut materialul seminal lui Loewith, a menționat că integrarea trăsăturii cu conținut scăzut de metan ar putea reduce emisiile din efectivul de vaci de lapte din Canada cu 1,5% în fiecare an și cu până la 20%-30% până în anul 2050.


Mai mult, compania a început, în primăvara acestui an, comercializarea materialului seminal cu această calitate în 80 de țări, printre care o fermă din Regatul Unit, SUA, Slovacia. 

Dacă va fi adoptată pe scară largă, creșterea animalelor care poluează mai puțin ar putea avea un „impact profund” asupra emisiilor de la bovine la nivel global, a spus Frank Mitloehner, profesor la secția de Stiință a animalelor la Universitatea din California Davis, care nu a fost implicat în dezvoltarea trăsăturii.

Unii rămân sceptici. Ar putea afecta digestia vacilor

Însă unii oficiali din industria produselor lactate nu sunt la fel de convinși cu privire la acest tip de reproducere, spunând că animalele ar putea avea mari probleme de digestie.

Departamentul de agricultură al Canadei a menționat faptul că nu a evaluat încă sistemul de evaluare a metanului care stă la baza noului produs, însă  a zis faptul că reducerea emisiilor de la animale este „extrem de importantă”.

Creșterea bovinelor reprezintă 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră din lume. Metanul este al doilea cel mai mare gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon, scrie CBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel