Data publicării:
Un fermier a descoperit un mozaic bizantin din întâmplare
Un fermier a dat de un mozaic din timpul Imperiului Bizantin atunci când a încercat să planteze noi copaci în grădina sa.
Un mozaic bizantin ornamentat care prezintă o varietate de păsări colorate și alte animale a fost descoperit întâmplător în Gaza, după ce un fermier palestinian a încercat să planteze noi copaci pe terenul său. Salman al-Nabahin a dezgropat relicva în urmă cu șase luni în timp ce lucra în livada sa de măslini din tabăra de refugiați Bureij, la aproximativ un kilometru de granița cu Israelul.
Încercând să-și dea seama de ce unii copaci nu prinseseră rădăcini corect, Nabahin a început să sape pământul arid împreună cu fiul său. Nu mult a durat până când ustensilele lor au lovit suprafața dură a podelei de mozaic îngropate în pământ.
„Am căutat pe internet... Am aflat că este un mozaic aparținând epocii bizantine”, a spus tatăl celor șapte copii, stând lângă descoperirea sa. „O văd ca pe o comoară, de fapt mai dragă decât o comoară. Nu este personală, aparține fiecărui palestinian”.
Zona va deveni un sit arheologic de studiu
Ministerul Palestinian al Turismului și Antichităților a declarat că podeaua includea mai multe panouri de mozaic înfățișând animale și alte trăsături ale vieții sociale în timpul erei bizantine. Imperiul Bizantin s-a întins de la împărțirea Imperiului Roman în Imperiul de Est și cel de Vest în 395 până la cucerirea sa de către turcii otomani în 1453.
„Descoperirea arheologică este încă în faza incipientă și așteptăm să cunoaștem mai multe despre secretele și valorile civilizației”, a transmis ministerul într-un comunicat citat de CNN. „Echipele naționale de cercetare lucrează în parteneriat cu experți internaționali și oameni de știință de la Școala Franceză de Arheologie”.
Gaza este bogată în antichități, fiind un loc comercial important pentru civilizațiile care datează încă de la vechii egipteni și filistenii descriși în Biblie, până la Imperiul Roman și cruciade. În ultimii ani au fost făcute mai multe descoperiri, dar, din cauza lipsei de fonduri și a profesioniștilor relevanți, Gaza a invitat de obicei grupuri internaționale să ajute cu procesul de excavare și conservare.
Arheologii au descoperit o fabrică de bere veche de peste 4000 de ani
Descoperirea, despre care se crede că este prima fabrică de bere din centrul Germaniei, a fost excavată la Sanctuarul Ring Poemmelte situat în districtul Salzland din statul Saxonia-Anhalt în august 2022. Poemmelte, numit Stonehenge german, este un inel vechi de 4.000 de ani, un sanctuar și, se pare, primul complex monumental central european de importanță sacră, scrie publicația Newsweek.
Săpăturile în complex, care au fost în desfășurare în ultimii cinci ani și au adus peste 10.000 de descoperiri, vor fi finalizate în septembrie 2022. Dr. Franziska Knoll, de la Oficiul de Stat pentru Conservarea Monumentelor și Arheologie din Saxonia-Anhalt a declarat: ”Rămășițele unui cuptor special de uscare încă mai conțin reziduuri de cereale, din care posibil s-a obținut malț pentru o formă timpurie de producere a berii. Pentru a fi absolut sigurI, mai trebuie să așteptăm analiza arheobotanică”. Citește continuarea în articolul de AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News