Urmărește emisiunea live
Un eurodeputat ecologist vrea ca Parlamentul European să nu mai consume gaz în două sedii: „Ne confruntăm cu o gravă penurie de energie în Europa”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay
Un eurodeputat german i-a solicitat preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, să pună capăt practicii deplasării eurodeputaţilor şi personalului auxiliar între sediile de la Strasbourg şi Bruxelles, relatează luni DPA.

Conform tratatelor europene, Parlamentul European are sediul la Strasbourg, unde se desfăşoară anual 12 sesiuni plenare de câte trei zile. În restul timpului, europarlamentarii lucrează la Bruxelles.

Europarlamentarul Daniel Freund, din grupul Verzilor, i-a solicitat Robertei Metsola să renunţe la actualul sistem ţinând cont de criza energetică din Europa, cauzată de războiul lansat de Rusia contra Ucrainei.

Ne confruntăm cu o gravă penurie de energie în Europa, arată Freund în scrisoare.

Deşi se presupune că unii cetăţeni europeni nu vor putea să îşi încălzească în mod corespunzător locuinţele la iarnă, fără a fi obligatoriu Parlamentul European încălzeşte, asigură energia electrică şi operează două complexuri de clădiri în acelaşi timp, subliniază eurodeputatul ecologist.

Deocamdată preşedinta PE nu a dat un răspuns la scrisoarea eurodeputatului german.

Susţinătorii unui sediu unic al PE la Bruxelles acuză frecvent costurile ridicate (aproximativ 114 milioane de euro pe an) ale deplasărilor unui număr de aproximativ 2.500 de persoane din aparatul administrativ al PE şi utilizarea uriaşului complex de la Strasbourg doar patru zile pe lună, scrie Agerpres.

Soluţii nemţeşti la vreme de criză: Nu mai mult de 19 grade în clădirile publice!

Clădirile publice din Germania vor fi încălzite la maximum 19 grade Celsius pentru a se economisi energie.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunţat vineri noi reglementări pentru a se economisi energie, pe fondul temerilor legate de o penurie de carburanţi ca urmare a disputei cu Rusia din cauza războiului din Ucraina. Potrivit Agerpres, clădirile publice vor putea fi încălzite doar la o temperatură de maximum 19 grade Celsius, clădirile şi monumentele nu vor mai fi iluminate noaptea şi panourile publicitare nu vor fi iluminate, a declarat ministrul Habeck pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung. "Clădirile publice, cu excepţia spitalelor şi a instituţiilor sociale, desigur, ar trebui să fie încălzite la 19 grade Celsius", a mai spus Robert Habeck pentru ziar. "Mai multe economii sunt de asemenea necesare în sectorul muncii", a spus el, fără a oferi alte detalii. El a spus că aceste aspecte sunt discutate cu Ministerul Muncii. În iulie, Robert Habeck a prezentat un nou pachet de securitate energetică pe fondul unei scăderi accentuate a aprovizionării cu gaze ruseşti. Atunci, s-a precizat că este important să se reducă consumul de gaze la companii, clădirile de birouri şi în gospodăriile private. 

De câteva săptămâni, guvernul cancelarului Olaf Scholz face apel la o mobilizare națională pentru a economisi energia, ale cărei prețuri au crescut vertiginos și în timp ce aprovizionarea s-ar putea deteriora în această iarnă din cauza războiului din Ucraina. Toamna și iarna se anunță descurajatoare în cea mai mare economie europeană din cauza crizei energetice „care urmează să vină pentru economie”, potrivit declarațiilor anterioare ale ministrului economiei, care preconizează „o iarnă dificilă”.

A fost lansată o campanie, care se adresează atât profesioniștilor, cât și persoanelor fizice, pentru a promova anumite practici, cum ar fi reducerea aerului condiționat în clădiri, preferința pentru transportul în comun sau cumpărarea unui cap de duș care utilizează mai puțină apă. Multe orașe au redus deja temperatura piscinelor sau a iluminatului urban. Municipalitatea din Augsburg, în Bavaria, ia în considerare chiar oprirea unor semafoare. La începutul lunii iunie, Germania era dependentă în proporție de 35% de gazul rusesc pentru importurile sale, față de 55% înainte de războiul din Ucraina. Mai mult de 50% din încălzirea gospodăriilor este încă asigurată de gaz.

Luna trecută, Uniunea Europeană a propus ca fiecare din cele 27 de state membre să îşi reducă cu 15% consumul de gaze, însă Spania a obţinut o derogare şi va încerca să consume cu 7% mai puţin, deşi iniţial se opusese acordului. Printre restricţiile anunţate de ministrul pentru tranziţia ecologică şi problemele demografice, Teresa Ribera, după şedinţa săptămânală de guvern de luni, se numără setarea termostatelor sistemelor de aer condiţionat şi încălzire la peste 27 de grade vara şi sub 19 grade iarna, în toate clădirile publice, în mall-uri, restaurante, cinematografe, sediile de firme, hoteluri, gări şi aeroporturi, scrie Agerpres. În plus, magazinele trebuie să îşi echipeze intrările cu sisteme automate de închidere a uşilor, cel mai târziu până la 30 septembrie. De asemenea, iluminatul în birourile nefolosite, în vitrine şi la monumente se va întrerupe la orele 22.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel