Data publicării:

Un document unicat găsit într-un ziar din 1939 arată cum erau evaluați elevii români pe vremuri / foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Unsplash
Unsplash

În paginile unui ziar din 1939 a fost găsit un document care arată cum erau evaluați elevii pe vremuri.

În mediul online s-a viralizat în ultimele zile imaginea unei foi matricole din perioada interbelic, descoperită întâmplător în paginile unui ziar local din satul Șona, județul Brașov. 

„A fost găsit un document colosal într-un ziar al satului Șona ( satul pictat de maestrul Ștefan Câlția).

Este o foaie matricolă a unei eleve de clasa a 7-a în anul școlar 1939-1940.

Ce se notează în aceasta și cum:

Starea socială a copilului, dacă i-a murit vreun frate, cu câți doarme în cameră sau în pat, cum îi este somnul și alimentația, ce preocupări extra școlare are și ce profesie i s-ar potrivi.

Care este profilul psihologic al elevei... iată cu ce rubrici: intelect ( inteligența, atenția, memoria, imaginația): temperament (viteza de reacție, sensibilitatea, puterea de muncă, sârguința, voioșia): personalitatea si caracterul (neinfluențabilitatea, sociabilitatea, camaraderia, onestitatea, bunătatea, simțul dreptății, spiritul de conducător, starea sufletească)

Situația școlară împărțită în categorii (educația sănătății, educația minții, educația artistică, educația moral-religioasă) care se notează individual sau ca grupe de cunoștințe.

Este incredibil cum în acest SAT, în 1940, in România, se evalua un elev cu atâta complexitate.“, a scris Oana Urse pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel