Un diamant roz s-a vândut cu aproape 60 de milioane de dolari. Preţul iniţial era de două ori mai mic
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
captură video
captură video
Un superb diamant roz s-a vândut vineri în Hong Kong cu aproximativ 58 de milioane de dolari, potrivit casei de licitații Sotheby's. Colecționarii așteptau ca piatra prețioasă să se vândă cu aproximativ 21 de milioane de dolari.

Prețiosul diamant roz de 11,15 carate, cunoscut sub numele de „Williamson Pink Star”, este probabil unul dintre cele mai pure diamante roz care au fost lansate în vânzare publică, potrivit unui comunicat de presă de la Sotheby’s, informeaza CNN. Mai multe persoane care au licitat pentru diamant la Centrul de Convenţii şi Expoziţii din Hong Kong, unde a avut loc licitaţia, incusiv prin telefon. Oferta câştigătoare a fost formulată de un cumpărător din oraşul Boca Raton din Florida, SUA, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Obiectul este al doilea cel mai mare diamant roz vândut prin licitaţie. Diamantele roz sunt pietrele preţioase cele mai rare şi cele mai căutate pe piaţa mondială.

"Descoperirea unui diamant roz de calitate prețioasă, de orice dimensiune, este o întâmplare extrem de rară – ceva care, odată cu închiderea recentă a minei Argyle, părea, până de curând, foarte improbabil", a declarat Wenhao Yu, președintele departamentului „Bijuterii și Ceasuri” din cadrul celebrei case de licitații Sotheby’s Asia, cu ocazia lansării evenimentului. "Din cauza ofertei limitate și a cererii în creștere, prețurile diamantelor roz mari de calitate superioară de peste 5 carate au crescut exponențial în ultimul deceniu, pregătind în mod întâmplător scena pentru apariția acum a acestei pietre unice", a adăugat oficialul casei de licitații.

Povestea din spatele celui mai scump diamant

Diamantul poartă numele unui alt diamant roz dat reginei Elisabeta a II-a cadou de nuntă. Tobias Kormind, directorul general al magazinului londonez de bijuterii 77 Diamonds, a declarat că legătura dintre piatră și regretatul monarh ar fi contribuit probabil la creșterea valorii acesteia. „Bunurile durabile, precum diamantele de renume mondial au afişat întotdeauna performanţe bune, chiar în perioade de stabilitate”, a comentat directorul 77 Diamonds. Prețioasa bijuterie devine a doua cea mai scumpă piatră prețioasă vândută la licitație, după „uriașul” CTF Pink Star, de 59,60 carate, vândut tot de Casa Sotheby’s cu 71,2 milioane de dolari în aprilie 2017. CTF Pink Star deține recordul pentru cea mai scumpă piatră prețioasă vândută la licitație.

Potrivit Forbes România, diamantul a fost botezat după mina Williamson din Tanzania, celebră pentru pentru diamantul roz omonim de 23,6 carate, montat pe o broșă Cartier care i-a aparținut reginei Elisabeta a II-a. Diamantul Williamson i-a fost oferit reginei Elisabeta de proprietarul minei, Dr. John Williamson, drept cadou de nuntă, în 1947. Când a fost descoperită, piatra avea 54,5 carate și a fost nevoie de două luni pentru a fi tăiată în diamantul rotund de 23,6 carate care a fost apoi montat pe o broșă cu motive florale creată de Fredrick Mew de la Cartier. Regina Elisabeta a purtat broșa la Jubileul de Argint.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel