Tort de ciocolată, preparat fără ouă, lapte și unt. Blaturile lui se gătesc din apă și făină, iar crema constă din două ingrediente, conform retete-usoare.ro.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
-250 g de făină;
-250 ml de apă;
-150 g de zahăr;
-8 g de zahăr vanilat;
-60 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui;
-40 g de pudră de cacao;
-un praf de sare;
-2 lingurițe de praf de copt (sau o linguriță de praf de copt + o linguriță de bicarbonat de sodiu + o linguriță de oțet 9% — astfel blatul iese mai stabil și se taie mai ușor, fără să se fărâmițeze).
Pentru cremă:
-500 ml de suc de fructe cu pulpă (oricare);
-3 linguri de griș.
Altele: 30 g de ciocolată neagră sau biscuiți de ciocolată.
MOD DE PREPARARE:
1.Pregătiți aluatul: puneți făina cernută, zahărul tos, zahărul vanilat, un praf de sare, pudra de cacao și praful de copt într-un bol adânc. Amestecați.
2.Adăugați pe rând 200 ml de apă și uleiul rafinat de floarea-soarelui. Amestecați foarte bine, ca să nu rămână cocoloașe. Dacă este necesar, adăugați treptat restul apei. Trebuie să obțineți un aluat destul de dens, care se scurge lent de pe spatulă.
3.Transferați aluatul în tava, căreia i-ați tapetat în prealabil fundul cu hârtie de copt. Răspândiți-l uniform.
4.Coaceți blatul timp de 40-45 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.
5.Lăsați blatul să se răcească, după care separați-l de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit subțire și scoateți-l din ea. Îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lui.
6.Îndepărtați „căciula” blatului, ca să o folosiți pentru decorarea tortului. Apoi tăiați blatul în 2 părți egale (în direcție longitudinală).
7.Pregătiți crema: turnați sucul de fructe într-o crăticioară cu fundul gros și puneți-l pe foc mic. Adăugați treptat grișul în el, amestecând continuu cu telul. Fierbeți crema timp de 1 minut din momentul apariției primelor bule de clocotire. Luați-o de pe foc și continuați să o amestecați pe parcursul a încă 1-2 minute.
8.Acoperiți crema cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei. Lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei.
9.Bateți crema cu mixerul pornit la viteză mare până va deveni pufoasă și albicioasă.
10.Asamblați tortul: puneți primul blat pe un platou și ungeți-l cu jumătate de cremă.
11.Așezați al doilea blat pe primul.
12.Ungeți suprafața și marginile tortului cu crema rămasă.
13.Presărați tortul cu firimiturile rezultate din măcinarea „căciulii” decupate de pe blat. Dacă acestea nu vor fi suficiente, completați-le cu ciocolată neagră rasă (asigurați-vă că este de post) sau biscuiți măcinați.
14.Dați tortul la frigider pentru câteva ore, ca să se stabilizeze.
15.Porționați și serviți tortul cu multă plăcere!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Marte în Berbec, din 30 aprilie. Ce aduce în viețile noastre. Patru zodii sunt primele afectate
- Lovitură de teatru la CCR: documente ANAF, declarate neconstituționale în procesele penale
- Doi mari actori români au scris istorie împreună, dar s-au urât în viața reală. De ce nu și-au vorbit timp de 32 de ani
- Probleme pentru doi concurenți, la Te cunosc de undeva: "M-am trezit cu genunchiul umflat"
- DNA, primele acuzații oficiale după perchezițiile la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Cine este directorul reținut. Acuzațiile procurorilor
- Dispare obiceiul de a consuma vin? Ce afectează vânzarea popularei băuturi
- "Să aprindem grătarele". Ce spune Mihaela Bilic despre mici, cel mai popular aliment printre români
- 10 lucruri pe care nu le știai despre primarul USR Dominic Fritz
- BANCUL ZILEI: Lucruri dificil de realizat
- Prof. univ. dr. Mircea Duțu, semnal de alarmă asupra reformării profesiei juridice: Robotul a participat la admiterea în magistratură și a trecut cu brio / video