Un deputat cere limitarea mandatelor primarilor la doar două
Deputatul AUR Ringo Dămureanu, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate din Camera Deputaţilor, consideră că numărul mandatelor primarilor, existenţa funcţiei de viceprimar, indemnizaţia edililor care angajează administratori publici şi fenomene precum fotografierea buletinelor de vot sau cel al flotanţilor electorali, ar trebui să facă obiectul unei analize.
"În ceea ce priveşte administraţia publică, va trebui să analizăm împreună dacă numărul mandatelor primarilor trebuie limitat la două, dacă se mai justifică existenţa funcţiei de viceprimar sau dacă indemnizaţia primarilor care angajează administratori publici ar trebui redusă la jumătate, precum şi în ce măsură fenomene precum fotografierea buletinelor de vot sau cel al flotanţilor electorali ar trebui combătute prin lege", a declarat Ringo Dămureanu, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate din Camera Deputaţilor şi deputat AUR de Dolj, la "Forumul Consilierilor Locali", eveniment ce s-a desfăşurat în zilele de 17 şi 18 iunie, la Palatul Parlamentului şi a reunit peste 200 de consilieri locali de la toate partidele din România, potrivit unui comunicat de presă al AUR.
Dămureanu a mai precizat că, în contextul în care "unii" pregătesc revizuirea Constituţiei, nu pot face obiectul revizuirii elemente precum caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, limba română ca limbă oficială sau "suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale".
"Chiar dacă unii pregătesc revizuirea Legii noastre fundamentale, trebuie să spunem că elemente precum caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, limba română ca limbă oficială sau suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale nu pot face obiectul revizuirii", a afirmat Dămureanu.
Alegerea primarilor în două tururi, temă foarte importantă în România. Printre susținători se numără Eugen Tomac și Dacian Cioloș
O altă temă în privința votului primarilor rămâne și controversa privind scrutinul în două tururi. Printre susținători se numără șeful PMP Eugen Tomac, dar și proaspătul plecat din USR, Dacian Cioloș.
Congresul Extraordinar al Partidului Mişcarea Populară l-a ales sâmbătă pe Eugen Tomac preşedinte al formaţiunii politice.
El a candidat în urmă cu doar câteva luni ca lider al moţiunii "PMP - un nou început pentru o Românie creştin-democrată".
"PMP rămâne partidul care luptă pentru ca Republica Moldova şi România să redevină o singură ţară, aşa cum am fost", a spus Tomac.
El a reamintit că printre obiectivele partidului se numără revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi reducerea numărului de parlamentari.
De asemenea, când se afla la conducerea USR-PLUS, Dacian Cioloș a spus de nenumărate ori ca nu renunţă la susţinerea alegerii primarilor în două tururi.
"Nu vom renunţa la idee, chiar dacă nu e în programul de guvernare ca atare. (...). Nu vom renunţa la idee, pentru că e un obiectiv pe care îl avem şi vom căuta să constituim o majoritate în Parlament. Din păcate, în Coaliţie, UDMR ne-a spus de la început că nu susţine un astfel de proiect. Să vedem dacă în timp îi putem convinge şi pe ei. Dacă nu, sper să construim o majoritate om cu om în Parlament, pentru că nu vom renunţa la această idee. E un element esenţial pentru a creşte, din punctul nostru de vedere, pentru a creşte calitatea aleşilor locali şi a primarilor, ei să fie mai reprezentativi şi să aibă acolo acces candidaţi care chiar au o susţinere suficient de puternică în comunitate", a spus Cioloş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News