Data publicării:

Un deputat acuză că este ascunsă gravitatea pandemiei în România. Întrebări-cheie pentru Voiculescu

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto Pixabay
foto Pixabay

Deputatul Radu Moisin acuză că este ascunsă gravitatea pandemiei din România. 

”Am cerut public Ministerului Sănătății să nu mai ascundă gravitatea pandemiei! În contextul valului 3 al pandemiei de Covid19, contează foarte mult testele efectuate și soluțiile care pot da rezultate. În spațiul public au fost lungi dezbateri cu privire la faptul că, deși unele județe se află în scenariul verde, secțiile ATI nu mai au paturi libere. Împreună cu echipa mea, am lucrat la o analiză comparativă între numărul de teste efectuate în toată țara și cazurile Covid-19 aflate la ATI, în perioada 1-15 noiembrie 2020, respectiv 1-15 martie 2021. Analiza trage un semnal de alarmă deoarece există diferențe majore în ceea ce privește numărul de teste RT PCR din noiembrie 2020 și cele din martie 2021, când se observă o scădere de peste 26% în totalul de teste efectuate zilnic. Totodată, puține județe, printre care și Clujul, testează mult, iar majoritatea testează mai degrabă simbolic. Este necesar, pe model european, să extindem categoriile prioritare de testare la bolnavii cronici” a spus deputatul Radu Moisin, conform stiridecluj.ro

El a transmis o întrebare către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu:

”Stimate Domnule Ministru,

Pornind de la analiza comparativă a căror rezultate sunt prezentate în tabelul de mai jos, am urmărit evoluția testelor efectuate în România în două perioade de referință distincte, 1-15 noiembrie 2020, respectiv 1-15 martie 2021. De asemenea, pentru a atrage atenția asupra relevanței acestei analize, am comparat și numărul persoanelor spitalizate în secțiile de A.T.I. la nivel național în aceleași două perioade.

Prin urmare, se observă o diferență semnificativă în ceea ce privește numărul de teste RT PCR din luna noiembrie 2020, față de luna martie 2021, când se înregistrează o scădere acută în totalul de teste efectuate zilnic. Astfel, în luna noiembrie 2020 s-au efectuat cu 119.749 mai multe teste RT PCR în comparație cu aceeași perioadă din luna martie a anului 2021. Uitându-ne mai exact, cifrele arată că în medie, în luna noiembrie se efectuau cu aproximativ 7.500 mai multe teste zilnic.

Faptul că se efectuează teste antigenice rapide nu este de natură a adăuga acest număr de teste la cele RT PCR pentru că, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1513/2020, pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele COVID; pacienții cu rezultat negativ la testul antigenic rapid și care prezintă simptome sugestive pentru infecția cu SARS-CoV-2 conform definiției de caz vor fi re testați prin metoda RT-PCR.

Cu toate că testarea RT PCR este în scădere, se poate remarca faptul că în secțiile de A.T.I. numărul pacienților internați a crescut în perioada analizată. Per ansamblu, numărul de pacienți spitalizați la A.T.I. în perioada analizată din luna martie, în ciuda gradului de testare diminuat, este cu 975 mai mare decât în perioada similară din luna noiembrie a anului trecut.

Din aceste considerente, doresc să vă adresez următoarele întrebări:

1. Care este motivul pentru care în acest moment se efectuează un număr vizibil mai mic de teste RT PCR, aproximativ 26% mai puține în martie 2021 față de noiembrie 2020, în ciuda faptului că ne aflăm în valul al treilea al pandemiei?

2. Aveți de gând să modificați strategia de testare RT PCR și să introduceți noi categorii de persoane supuse testării prioritare?”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel