Data actualizării:
Data publicării:

Un defibrilator public montat în centrul Brașovului a fost furat. Medic: Dezamăgit și scârbit

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Facebook @Caravana cu Medici
FOTO: Facebook @Caravana cu Medici
Unul dintre defibrilatoarele externe montate în centrul Brașovului a fost furat. Medicii se declară ”profund dezamăgiți”.

O situație ciudată a avut loc în centrul istoric al Brașovului, unde unii ”binevoitori” au furat defibrilatorul extern care era amplasat în  zona Livada Poștei. 

”În cursul nopții trecute a dispărut defibrilatorul extern automat amplasat în Livada Poștei. Dacă ați văzut pe cineva care a interacționat cu el sau având în posesia sa husa alba din interiorul cutiei, vă rugăm anunțați poliția.

Suntem profund dezamăgiți de cele întâmplate și vrem să aducem aminte că defibrilatorul extern automat nu are nici o valoare în casa unui individ.

Nu există nici o indicație în cazul pacienților să aibă în casă un defibrilator extern, existând alte metode specifice pentru pacienții ce au nevoie de cardiostimulare.

Acesta este destinat spațiilor frecventate des de oameni pentru acordarea primului ajutor.

Orice informație ne poate ajuta să redăm comunității un aparat medical ce poate salva o viață”, au scris reprezentanții organizației Caranava cu Medici pe contul oficial de Facebook.

”La data de 30 august polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Brașov au fost sesizați despre faptul că, dintr-o casetă metalică, amplasată public în zona Livada Poștei, din municipiu, a fost sustras un defibrilator portabil, destinat utilizării publice în cazul persoanelor aflate în situații de risc. Imediat, după primirea sesizării, echipa de cercetare formată din criminaliști și polițiști de investigații, s-a deplasat la fața locului pentru a identifica și ridica probe în cauza semnalată.

La acest moment se află întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, în care vor fi administrate toate mijloacele de probă pentru identificarea autorului și recuperarea bunului sustras”, a transmis Daniel Zontea, purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, într-un comentariu la postarea Caravanei cu Medici.

Medic: Dezamăgit și scârbit

La rândul său, unul dintre medicii care a făcut parte din acest proiect, dr. Alexandru Covaciu s-a arătat ”dezamăgit și scârbit” de situația creată.

”În Decembrie 2022 Caravana cu Medici a amplasat primele defibrilatoare accesibile 24/7 din Brașov, unul în Piața Sfatului iar al doilea în Livada Poștei. Ieri noapte cel din Livada Poștei a fost furat. Mă simt dezamăgit și scârbit.

Mereu spunem că ne dorim o țară ca afară, vrem lucruri frumoase dar noi aruncăm mucurile de țigară pe jos, ne luăm la bătaie cu salvamarii pe plajă că vrem să intrăm în apă când e pericol de înec și mai nou furăm aparate care pot salva vieți”, a scris Alexandru Covaciu pe contul de Facebook.

De altfel, unul dintre internauți a reamintit faptul că recomandase amplasarea celui de-al doilea defibrilitator, cel din Piața Sfatului, chiar lțngă cușeta Poliției Locale tocmai pentru a evita furtul sau distrugerea acestuia.

Potrivit presei locale, un singur aparat costă 11.000 de lei, iar specialiștii spun că astfel de defibrilatoare ar trebui să existe la fiecare 10.000 de oameni.

Citește și: Tentativă de omor cu o macetă pentru un loc de parcare în Brașov

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel