Data publicării:

Un complex de lux din Turcia a beneficiat de amnistie prezidenţială înainte de cutremur. Supravieţuitorii spun că "structura parcă s-a topit". Cine este vinovat

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Trend Garden Residence, un complex de lux din Malatya, ar fi beneficiat de o amnistie prezidenţială privind normele în construcţii înainte de cutremurele devastatoare din Turcia. Un supravieţuitor spune că, la cutremur, e ca şi cum "structura s-ar fi topit". 

29 de persoane au murit după ce Trend Garden Residence s-a prăbuşit în urma seismului de pe 6 februarie. Supravieţuitorii spun că structura s-a topit, pur şi simplu. 

Trend Garden Residence a trecut printr-un amplu proces de renovare în urmă cu câţiva ani, dar fără a obţine avizele necesare. Cu toate astea, graţie unei amnistii prezidenţiale emise în 2018 de către Recep Tayip Erdogan, clădirea a putut fi locuită. La vremea amnistiei, Erdogan spunea că aceasta are rolul de a rezolva conflictele dintre cetăţeni şi stat cu privire la milioane de clădiri "construite prin încălcarea planurilor urbanistice". 

Acum, a fost declanşată o anchetă penală pentru a afla cine se face responsabil de prăbuşirea Trend Garden Residence. Procurorii au arestat deja cel puţin trei persoane, sub acuzaţia de omor prin neglijenţă. Trend Garden Residence este doar una dintre cele peste 200.000 de clădiri din Turcia care s-au prăbuşit sau care au fost afectate structural din cauza cutremurelor de la începutul lunii februarie, scrie Reuters

Biroul de presă al administraţiei prezidenţiale turce, dar nici ministerul Urbanismului nu au oferit niciun punct de vedere nici despre amnistiile prezidenţiale, nici despre posibilitatea ca această politică să fi contribuit la dezastrul declanşat de seisme. Preşedintele Erdogan a spus, la scurt timp după dezastru, că standardele din construcţii au fost îmbunătăţite de când este el preşedinte. 

Acţionarul majoritar al companiei proprietar, arestat

 

Printre cei arestaţi în dosarul Trend Garden Residence se află şi Engin Aslan, acţionarul majoritar al companiei care deţine clădirea. Aslan a spus, înainte de a fi arestat, că nu vrea să facă niciun comentariu, deoarece îşi plânge fratele, ucis în prăbuşirea clădirii. 

Arhitecţii şi inginerii civili spun, însă, că este prea devreme pentru a concluziona că renovarea clădirii, care a inclus transformarea a 12 apartamente în 42 de locuinţe mai mici, precum şi transformarea podului într-un etaj complet, a contribuit la prăbuşire. Dar aceştia spun că legea amnistiei ridică probleme fundamentale, deoarece a dat frâu liber unor construcţii fragile, pe o falie extrem de activă seismică. 

"Legea, în sine, este un nonsens. Guvernul şi legile trebuie să protejeze oamenii, nu să îi pună în pericol", explică Erol Erdal, membru al Camerei Inginerilor Civili din Turcia. 

Nici primarul din Malatya, Selahattin Gurkan, nu a comentat cu privire la prăbuşirea Trend Garden Residence, dar spune că autorităţile trebuie să înveţe din aceste tragedii. "Amnistia zonală nu a fost abordarea corectă", a spus acesta. 

Trend Garden Residence a fost construit acum peste 2 decenii, la finalul anilor '90, în urma unui pact imobiliar din Turcia în care o entitate oferă terenul, iar o altă entitate se ocupă de construcţie, iar la final împart profiturile. 

Punctul slab al clădirii

 

Bahattin Dogan, constructor din Malatya, a explicat pentru Reuters că firma sa a făcut construcţia, iar Bulent Yeroglu a afirmat că terenul a aparţinut familiei sale. De asemenea, Yeroglu, inginer civil, spune că a fost responsabil pentru realizarea structurii de oţel cu beton ranforsat pentru cadrul clădirii, în timp ce interiorul a fost construit cu cărămizi. Ambii spun că au urmat toate regulamentele în vigoare la acea vreme şi că nu au urmat nicio scurtătură. 

Designul iniţial al clădirii includea spaţii comerciale la parter şi 12 apartamente dispuse pe şase etaje, plus un pod. 

Eduardo Fierro, inginer din California, spune că, din schiţe, "clădirea pare să aibă un cadru de rezistenţă destul de bun. Avea, însă, un etaj moale, o slăbiciune, la parter. Acolo, etajul era mai înalt şi erau mai puţini pereţi, tocmai pentru că erau spaţii comerciale". Momentan, nu se ştie dacă renovarea a jucat un rol crucial în prăbuşirea clădirii. 

Dogan a afirmat că a vândut clădirea lui Aslan, unul dintre cei arestaţi acum, dar nu se ştie momentan cine îşi asumă responsabilitatea pentru transformarea celor 12 apartamente mari în 42 de unităţi mai mici. Se ştie momentan doar că renovarea a fost făcută fără avize. 

În decembrie 2019, ministerul Urbanismului a emis o amnistie "în baza informaţiilor oferite de aplicant pentru 42 de apartamente la adresa Trend Garden Residence". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel