Un căutător de metale a dat peste o comoară: un inel medieval extrem de prețios. Ce inscripție are bijuteria
Un pasionat de antichități a descoperit un inel istoric în stare aproape perfectă.
Fiecare căutător de metale visează să descopere ceva valoros. Pentru un amator, peisajul rural englezesc i-a oferit o descoperire incredibilă când a dat peste o verighetă medievală cu diamant în „stare aproape perfectă” lângă Thorncombe, în sud-vestul țării. Acum, articolul de bijuterie se poate vinde cu un preț între 30.000 și 40.000 de lire sterline când va fi scos la licitație la sfârșitul acestei luni. David Board, în vârstă de 69 de ani, a găsit inelul „uimitor” la a doua sa ieșire cu detectorul de metale, după o perioadă în anii 1970 în care s-a perindat pe plajele locale, dar nu a găsit nimic de mare importanță, scrie într-un comunicat de presă al casei de licitații Noonans.
Board a numit inelul „o descoperire pe care o faci odată în viață”. În timpul unui interviu pentru CNN, acesta a spus: „Probabil că nu va mai exista niciodată altul ca acesta. Pe atunci, fiecare inel era individual și unic, nu produs în masă ca astăzi. Este uimitor”.
Board a reluat detectarea metalelor în 2019. În a doua zi a unei căutări pe teren, aproape că renunțase când a primit un semnal pe detectorul său de metale de lângă o potecă. Inițial, obiectul arăta ca un ambalaj de dulciuri, dar Board și-a dat seama curând că era un inel de aur. Când l-a dezgropat plin de noroi, Board a spus că a crezut că era doar „fier vechi” și l-a băgat în buzunar.
„Odată ce am ajuns acasă și l-am spălat, ne-am dat seama că este mult mai bine decât am crezut”, a explicat acesta.
Inelul are o inscripție în franceză. Cui ar fi putut aparține
Inelul este în „stare aproape perfectă”, a declarat în comunicat Nigel Mills, consultant în monede și antichități la Noonans. Bijuteria este formată din două benzi împletite pentru a simboliza uniunea conjugală și un diamant inversat încadrat în inel. În interiorul este o inscripție franceză medievală pe care scrie „ieo vos tien foi tenes le moy”, care se traduce prin „Îți păstrez credința, ține-o pe a mea”, potrivit casei de licitații.
Din cauza locației descoperirii și a calității inelului, experții lui Noonans au presupus că este verigheta lui Joan Brook, dăruită de soțul ei, Thomas Brook. Căsătoria lor din 1388 a adus o mare îmbogățire a familiei Brook, se arată în comunicat, deoarece Joan era văduva lui Robert Cheddar, un bogat comerciant de stofe și de două ori primar al orașului Bristol, un oraș din vestul Angliei. A fost într-o perioadă în care noțiunile medievale de cavalerism și dragoste curtenească erau la apogeu, concepte pe care inelul le reflectă, a spus Noonans.
Acum, cunoscut sub numele de inelul cu diamant medieval Lady Brook, articolul va fi scos la licitație pe 29 noiembrie.
Un căutător de comori a vrut să înapoieze o verighetă. ”Nu vreau să o mai văd niciodată”
Un pasionat de descoperiri inedite, care se folosește de un detector de metale, a găsit o verighetă pierdută. Cea care o pierduse, la auzul veștii a avut o reacție surprinzătoare. Femeia i-a cerut să o pună înapoi unde a găsit-o, după ce a dezvăluit că a aruncat-o în urma unui „divorț dificil”. Steve Andrews, din Jersey, a crezut că face ceea ce trebuie la începutul acestui an, când a început să caute proprietarul unei verighete de nuntă pe care a găsit-o într-una dintre expedițiile sale.
Găsise inelul, care a fost gravat în 1989, pe malul Golfului St Aubin, Jersey, în septembrie și a împărtășit descoperirea sa pe grupul de Facebook Jersey Lost Ring Metal Detecting, în speranța că va putea fi returnat proprietarului său de drept. Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News