Papa Francisc, înregistrat fără să știe. Ce i-a spus unui cardinal judecat pentru fraudă
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Papa Francisc, înregistrat fără să știe. Ce i-a spus unui cardinal judecat pentru fraudă - Foto Agerpres
Papa Francisc, înregistrat fără să știe. Ce i-a spus unui cardinal judecat pentru fraudă - Foto Agerpres
Un cardinal italian de rang înalt, judecat în prezent pentru fraudă financiară, i-a cerut papei Francisc să confirme că a autorizat transferuri financiare confidenţiale în timpul unei conversaţii telefonice înregistrate fără ştirea suveranului pontif cu puţin timp înaintea procesului său, au anunţat vineri mai multe companii mass-media italiene, citate de AFP. 

Acea înregistrare, realizată în vara anului 2021, cu trei zile înainte de începerea procesului şi la puţin timp după ce papa Francisc suferise o dificilă operaţie la colon, nu a fost făcută publică, însă existenţa ei a fost dezvăluită joi cu ocazia unei audieri la Tribunalul din Vatican. Cardinalul Angelo Becciu, în vârstă de 74 de ani, un fost consilier apropiat al papei Francisc, a fost demis din funcţiile sale şi a rămas fără privilegiile aduse de funcţia de cardinal în septembrie 2020, pe fondul unui scandal legat de o tranzacţie imobiliară la Londra, deşi şi-a susţinut mereu nevinovăţia.

În total, zece persoane sunt judecate din iulie 2021 la Tribunalul Penal din Vatican pentru fraudă, deturnare de fonduri, abuz de putere, spălare de bani, corupţie şi extorsiune.

Printre ele se află şi Cecilia Marogna, angajată de monseniorul Becciu în calitate de consultant în materie de securitate şi acuzată că a cheltuit 575.000 de euro primiţi de la Vatican pe cazări în hoteluri şi produse de lux.

Potrivit procurorilor, fondurile plătite Ceciliei Marogna - supranumită 'doamna cardinalului' de jurnaliştii din presa italiană - erau destinate eliberării preoţilor şi călugăriţelor care sunt reţinuţi ca ostatici în străinătate.

Cardinalul Becciu i-a cerut suveranului pontif să confirme că a autorizat deblocarea de fonduri pentru a elibera o călugăriţă columbiană reţinută

În conversaţia telefonică purtată cu papa Francisc în data de 24 iulie 2021, cardinalul Becciu i-a cerut suveranului pontif să confirme că a autorizat deblocarea de fonduri pentru a elibera o călugăriţă columbiană reţinută în Mali de o grupare teroristă asociată cu Al-Qaida. 'Mi-aţi dat sau nu aprobarea să încep operaţiunile de eliberare a călugăriţei?, a întrebat monseniorul Becciu.

'Am fixat răscumpărarea la 500.000 de euro, nu mai mult, pentru că ar putea părea imoral să dăm mai mulţi bani (...) teroriştilor... Cred că v-am informat despre toate acestea... vă amintiţi?'. Potrivit stenogramei înregistrării, publicată de cotidianul italian Il Messaggero, papa i-a răspuns că îşi aminteşte 'vag'.

Suveranul pontif, care părea perplex, i-a cerut atunci cardinalului Becciu să facă acea solicitare în scris. Conversaţia a fost înregistrată în apartamentul lui Angelo Becciu de unul dintre apropiaţii acestuia, potrivit tribunalului. Procesul, primul în care este implicat un cardinal catolic cu un rang atât de înalt, va continua vineri cu audierea unor martori cheie în acest caz controversat. 

Citește și - Papa Francisc a avut o durere puternică de genunchi care l-a țintuit în scaunul din avion, în călătoria spre Bahrain

Durerea de genunchi de care suferă papa Francisc a fost atât de puternică joi, pe parcursul călătoriei sale spre Bahrain, încât suveranul pontif a fost incapabil să se deplaseze în avionul papal pentru a-i saluta pe reporterii care îl însoţeau, aşa cum procedează de obicei, transmite Reuters.

Papa, în vârstă de 85 de ani, a mers ajutat de un baston după ce şi-a rupt un ligament la genunchi la începutul acestui an şi uneori utilizează un fotoliu rulant, însă în timpul zborurilor a reuşit întotdeauna să se deplaseze prin avion pentru a schimba câteva cuvinte cu jurnaliştii acreditaţi la Vatican. Vezi mai mult aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel