Un braconier a fost prins cu minciuna, după ce a fost sfâșiat de o ursoaică. Animalul fusese prins într-un laț
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Braconier sfâșiat de o ursoaică prinsă într-un laț. Victima mințise că a fost atacată din senin de animal.  

Victima unui atac de urs înregistrat pe 11 septembrie, la Gura Teghii, s-a dovedit a fi, în urma anchetării cazului de către polițiști, un braconier rănit de o ursoaică prinsă în laț. Autoritățile au anunțat inițial că este vorba despre un localnic surprins de fiară pe o uliță din sat. El și încă trei complici s-au ales cu dosar penal.

Oamenii legii au deschis o anchetă după ce, pe 11 septembrie, au fost sesizați prin apel la 112 că, în jurul orei 2.30, noaptea, în timp ce mergea pe o uliță din satul Nemertea, un bărbat de 55 de ani din Gura Teghii a fost surprins de un urs ce tocmai coborâse din pădure.

Victima a declarat atunci că fost atacat și rănit de urs în timp ce se întorcea de la o altă casă pe care acesta o deține in zonă. Ursul, a declarat el, a fost alungat de câțiva săteni care treceau întâmplător pe acolo cu mașina. Aceștia au alungat ursul, au sunat la 112, după care au preluat victima în autoturismul propriu, ca să o ducă spre echipajul de la Ambulanță.

Victima s-a dovedit a fi un braconier

Atacul ursului a fost unul rapid și foarte violent. Victima a suferit răni grave la mâini și la picioare, pierzând o cantitate mare de sânge. Având în vedere starea gravă a rănitului, echipajul de pe ambulanță a decis, imediat după preluare, să-l transporte la Spitalul Județean Brașov. Bărbatul rănit de urs a ajuns direct în sala de operație, unde medicii l-au operat pentru a-i salva piciorul sfâșiat.

Ulterior, după investigațiile efectuate de polițiști, scenariul a căpătat o formă complet diferită. Victima era de fapt un braconier inveterat, atins și de alte vicii precum deținerea și consumul de cannabis, iar salvatorii săi de la miezul nopții erau de fapt complici în săvârșirea ilegalităților.

Oamenii legii au stabilit că cei patru capturaseră o ursoaică de talie medie. Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău, cinci mandate de percheziții domiciliare au fost efectuate miercuri, 21 septembrie, în comuna Gura Teghii, în cadrul dosarului penal de braconaj cinegetic.

În urma perchezițiilor, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 18 lațuri metalice, zece cuțite, două ferăstraie metalice, un topor, două ranițe textile, toate cu depuneri de substanță brună roșcată, o blană de urs cu craniu, o blană de vulpe, 146 de grame de substanță vegetală uscată şi semințe, susceptibile a avea efecte psihoactive, două grindere şi două pipe.

„Cercetările efectuate de polițiști vizează patru localnici, cu vârste cuprinse între 37 și 55 de ani, care la data de 11 septembrie 2022 au braconat un exemplar de urs brun, moment în care unul dintre aceștia a fost rănit de animal”, se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.

În baza mandatelor de aducere, persoanele cercetate au fost conduse la sediul poliției, pentru audieri și, în funcție de probatoriul administrat, vor fi dispuse măsuri legale. Activitățile s-au desfăşurat în baza mandatelor de percheziție emise de Judecătoria Pătârlagele, notează adevarul.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel