Un bărbat din Suceava riscă să ajungă la închisoare, după ce a ucis doi hârciogi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Un bărbat din Suceava riscă să ajungă la închisoare, după ce a ucis doi hârciogi / Foto: Pixabay
Un bărbat din Suceava riscă să ajungă la închisoare, după ce a ucis doi hârciogi / Foto: Pixabay
Un bărbat din județul Suceava riscă să ajungă la închisoare, după ce a ucis doi hârciogi.

Un bărbat s-a ales cu dosar penal și riscă închisoarea, după ce a omorât doi hârciogi dintr-o specie protejată, transmite Pro TV.  Supărat că i-au făcut pagubă în grădină, acesta u ucis micile rozătoare, iar mai apoi s-a lăudat cu isprava sa pe Facebook. O asociație pentru protecția animalelor a văzut postarea sa și a sesizat Poliția și Garda de Mediu. Polițiștii au descins în locuința bărbatului, unde au găsit mai multe capcane neautorizate. 

Ce spune legea

Bărbatul în vârstă de 41 de ani a capturat doi hârciogi din specia Cricetus Cricetus. Când s-a trezit cu polițiștii la ușă, le-a explicat polițiștilor că rozătoarele îi distrug cultura de porumb. Nu a fost însă destul de convingător. Asta pentru că potrivit legii, hârciogii sunt protejați. Orice agricultor care are probleme cu hârciogii trebuie să îi anunțe pe cei de la Garda de Mediu, care îi vor prinde și reloca.

″În cazul hârciogului, care este tot un hamster care trăiește în sălbăticie, fiind un animal de interes comunitar, nu avem voie să îl omorâm, nu avem voie să îl capturăm. Când avem daune, nu trebuie să ne facem singuri dreptate. Anunțăm autoritățile care vin și evaluează daunele.”, a explicat Alina Gavriloaie, reprezentant asociație pentru protecția animalelor.

“Face parte din specia Cricetus Cricetus și este o specie protejată la nivel mondial și național. La nivel național mai sunt câteva mii din această specie.”, a spus Marius Niță, inspector Garda de Mediu Suceava.

Bărbatul s-a ales cu dosar penal

Polițiștii i-au făcut bărbatului dosar penal pentru braconaj și uciderea cu intenție a animalelor.

“S-au efectuat și două percheziții fiind identificate leșurile mai multor hârciogi și au fost ridicate și capcane neautorizate.”, a declarat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava.

În România trăiesc trei specii de hârciogi, toate amenințate cu dispariția. În cazul în care hârciogii le provoacă pagube agricultorilor, cuantumul despăgubirilor este stabilit de către o comisie, în funcție de cheltuielile făcute de agricultor până la data producerii pagubei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel