Un bărbat din Satu Mare a decedat în urma infecției cu virusul West Nile. Acesta este primul deces în 2023
A fost înregistrat primul deces în urma infectării cu virusul West Nile.
Un bărbat din județul Satu Mare este primul român care a murit anul acesta în urma infectării cu virusul West Nile, transmis prin înțepături de țânțar. De la debutul sezonului de monitorizare au fost detectate 6 cazuri, transmite Realitatea Plus.
Temperaturile ridicate, dar și perioadele ploioase au favorizat apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar.
Cel mai recent caz confirmat cu West Nile a fost cel al unui bărbat din județul Dolj.
Un bărbat de 57 de ani, din Moțăței, a fost confirmat cu infecție cu virusul West Nile, au anunțat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj, anunță Gazeta de Sud.
”în cadrul activităţii de supraveghere şi control a infecţiei cu virusul West Nile care se desfăşoară la nivel naţional în perioada 1 iunie – 31 octombrie, în săptămâna 31/2023, în judeţul Dolj a fost confirmat un caz cu infecţie cu virusul West – Nile, la un bărbat de 57 de ani din Moţăţei, care a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova, cu evoluţie clinică favorabilă”.
5 semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital
Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru a lansat un mic ghid pentru a avea o vară fără neplăcerile provocate de țânțari.
”1. Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar.
2. Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.
3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
4. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.
5. Prevenția rămâne cea mai bună alternativă:
a) Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de țânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau
b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.
d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.e) Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor)”, a scris Tudor Ciuhodaru, pe contul său de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News