Urmărește emisiunea live
Un bărbat a înotat 27 de ore, după ce a fost luat de tsunami
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Un bărbat a înotat 27 de ore, după ce a fost luat de tsunami / Foto: Pixabay
Un bărbat a înotat 27 de ore, după ce a fost luat de tsunami / Foto: Pixabay
Un bărbat a înotat timp de 27 de ore, după ce a fost luat de tsunami.

Un bărbat din Tonga, în vârstă de 57 de ani, susține că a înotat în jur de 27 de ore, după ce a fost luat de tsunami. El a fost numit  de către internauți „Aquaman în viața reală”, scrie Reuters.

Erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha'apai de sâmbătă a dus la moartea a cel puțin trei persoane, a trimis valuri tsunami care au traversat întreg arhipelagul, au provocat daune devastatoare în sate, stațiuni și au întrerupt comunicațiile pentru aproximativ 105.000 de persoane.

Bărbatul, mărturii despre momentul în care a fost luat de tsunami

Lisala Folau, care locuia pe mica insulă izolată Atata, care are o populație de aproximativ 60 de persoane, a fost dus în larg, atunci când valurile au lovit țărmul sâmbătă, în jurul orei 19.00, a declarat el într-un interviu radio pentru agenția de presă din Tonga Broadcom Broadcasting. Folau a spus că își vopsea casa atunci casa când a fost alertat de tsunami de către fratele său, iar în curând valurile trecuseră prin salonul său.

„Am plutit, lovit de valurile mari care continuau să vină”, a spus el la postul de radio.

Folau a spus că a continuat să plutească și a reușit încet să înoate 7,5 km, până la insula principală Tongatapu, ajungând la țărm 27 de ore mai târziu, în jurul orei 22:00, duminică.

Povestea lui Folau a devenit virală pe Facebook, dar și pe alte rețele de socializare. Atata, care se află la aproximativ 8 km nord-vest de capitala Tonga, Nuku'alofa, sau o plimbare de 30 de minute cu barca, a fost aproape în întregime distrusă de tsunami-ul care a lovit insulele. Autoritățile navale din Tonga încă supraveghează insulele mai mici și evacuează oamenii pe insulele principale.

Primele avioane cu ajutoare de urgență au ajuns în Tonga

Avioane militare din Australia şi Noua Zeelandă au aterizat joi pe principalul aeroport al arhipelagului din insula Tongatapu, au anunţat autorităţile. În ziua anterioară pista a fost în cele din urmă curăţată de stratul de cinci până la zece centimetri de cenuşă vulcanică care o făcea inutilizabilă.

Australia a trimis joi un prim avion C17 Globemaster încărcat cu ajutoare, iar în cursul zilei este programată decolarea celei de-a doua aeronave.

Avionul din Noua Zeelandă a fost încărcat cu "ajutoare umanitare şi materiale de intervenţie în caz de dezastre, inclusiv containere cu apă, truse de igienă, adăposturi temporare, generatoare şi echipamente de comunicaţii", a declarat ministrul Afacerilor Externe din Noua Zeelandă, Nanaia Mahuta.

Primele imagini din Nuku'alofa, capitala Tonga, arată clădiri acoperite cu cenuşă, pereţi prăbuşiţi şi străzi pline de pietre, trunchiuri de copaci şi alte resturi, potrivit Agerpres.

VEZI ȘI: VIDEO din satelit cu dezastrul din Tonga, provocat de erupția vulcanică și de valul tsunami

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel