Un bărbat a găsit o piatră cu inscripții ciudate în curtea casei. Descoperirea i-a derutat pe arheologi / foto în articol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Arheologii s-au declarat derutați după ce o piatră cu inscripții ciudate a fost descoperită într-un loc în care nu ar fi trebuit să existe.

Un bărbat din Anglia care își plivea grădina a făcut o descoperire incredibilă: o piatră inscripționată cu un mesaj vechi și extrem de ciudat, potrivit Live Science.

La prima vedere, inscripția arată ca o serie de linii verticale scrijelite pe piatra de dimensiunea unui baton de ciocolată. Dar aceste rânduri sunt de fapt o inscripție în ogham, un alfabet folosit pentru a scrie în irlandeză între secolele al IV-lea și al VI-IX-lea. Descoperirea i-a derutat pe arheologi, care nu pot explica cum a apărut în orașul central englez Coventry.

Printre primele supoziții se pune că ar fi putut fi un obiect comemorativ purtat de călugării creștini irlandezi care au primit misiunea de a converti pe mercienii păgâni din zonă.

„Există o mulțime de posibilități (n.r. cu privire la apariția pietrei în acel loc)”, a declarat Teresa Gilmore, arheolog la Birmingham Museums Trust, pentru Live Science. 

Profesorul de geografie Graham Senior a găsit piatra în timp ce plivea grădinița sa de flori din Coventry, în timpul pandemiei de coronavirus din 2020.

„Mi-a atras atenția în timp ce pliveam o parte a grădinii pline de vegetație”, a spus el într-un comunicat. „La început, am crezut că este un fel de calendar. Să aflu mai târziu că a fost o piatră ogham cu o vechime de peste 1.600 de ani a fost incredibil”, a mai precizat el.

Senior a luat legătura cu Portable Antiquities Scheme, care înregistrează obiecte istorice descoperite în Anglia și Țara Galilor; Gilmore a investigat apoi piatra și a cerut sfatul experților cu privire la descoperire.

Scriere irlandeză

Eforturile lui Gilmore au dat roade când fotografiile pietrei au fost văzute de istoricul Katherine Forsyth, de la Universitatea din Glasgow, care a confirmat că liniile de pe ea erau o inscripție într-un stil timpuriu de ogham. Forsyth a mers personal în Coventry în urmă cu câteva luni pentru a face fotografii pentru un model digital 3D și a tradus parțial inscripția ca „Maldumcail/ S/ Lass”.

Gilmore a explicat că prima parte se referă la numele unei persoane — „Mael Dumcail” — În ceea ce privește restul inscripției, nu s-a putut identifica de la ce ar putea să provină.

Obiectul este realizat din gresie, cântărește aproximativ 139 de grame și are aproximativ 11 centimetri lungime. Liniile inscripției sunt tăiate în trei dintre colțurile dintre fețele pietrei. Acesta a fost un mod obișnuit de a scrie ogham înainte de introducerea velinei (piele de vițel), a pergamentului (piele de oaie) și hârtie.

Ogham are unele asemănări cu runele nordice, însă folosește doar linii paralele în grupuri de până la cinci și pare să fi fost dezvoltat independent pentru a scrie în irlandeză. Ogham a fost înlocuit de scrierea insulară, un alfabet medieval care a fost folosit cândva în toată Marea Britanie, în principal pentru scrierea latină.

Descoperirea este extrem de rară

Sunt cunoscute doar aproximativ 400 de inscripții ogham (comparativ cu câteva mii de inscripții de runice nordice) și doar 10 au fost găsite în Anglia, a spus Gilmore.

Majoritatea provin din Irlanda, dar unele provin din regiuni celtice ale Marii Britanii, cum ar fi Țara Galilor, Scoția și Cornwall, a spus ea.

Între timp, Senior a donat piatra la Herbert Art Gallery and Museum din Coventry, unde va fi expusă până în aprilie 2025. Muzeul intenționează, de asemenea, să investigheze amănunțit piatra și inscripția acesteia.

„S-ar putea să nu știm niciodată cum a pierdut Mael piatra și cum a ajuns într-o grădină din Coventry, dar sper că cercetările viitoare vor dezvălui mai multe (n.r. informații)”, a spus curatorul muzeului Herbert, Ali Wells, în declarație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel