Un avion TAROM a fost lovit de fulger
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Un avion TAROM a aterizat de urgență, după ce a fost lovit de fulger.

UPDATE:

Compania aeriană TAROM a făcut precizări despre avionul lovit de fulger.

"Cursa ROT209 OTP2005 (Bucureşti/Otopeni - Chişinău) Boeing 737-700 a avut aseară 3 ore şi 10 minute întârziere din motive tehnice. La decolare, pe fondul condiţiilor meteo, avionul a fost lovit de fulger. În aceste circumstanţe, odată cu informarea primită de la piloţi, s-a renunţat la zbor, iar avionul Boeing 737- 82R a revenit la sol, în Bucureşti, şi a fost trimis la inspecţie tehnică", se arată într-un comunicat al operatorului aerian naţional, transmite Agerpres.

O nouă aeronavă Boeing 737, în care au fost îmbarcaţi toţi cei 53 de pasageri, a decolat de pe Aeroportul Internaţional Otopeni, iar cursa a fost efectuată. TAROM precizează că niciun pasager sau membru al echipajului de bord nu a fost rănit, iar avionul iniţial este acum în proces de verificări tehnice.

"În acest context, menţionam faptul că, în baza utilizării lor esenţiale, aeronavele sunt construite cu structură adecvată protecţiei faţă de acest tip de incidente, iar fulgerele nu le pot afecta la nivel de producere a unor defecţiuni majore care să pună în pericol activitatea de zbor", precizează TAROM.

Știrea inițială:

Un avion TAROM a revenit pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, după ce ar fi fost lovit de un fulger. Acesta ar fi urmat să ajungă la Chişinău și a decolat din Capitală în seara zilei de duminică, 24 martie 2024, în jurul orei 22:10. Aeronava trebuia să aterizeze la destinație o oră mai târziu, dar a fost nevoit să se întoarcă din drum. Avionul a revenit pe aeroportul de origine din cauza unei probleme tehnice.

Potrivit Boardingpass, piloții avionului, un Boeing 737-800NG înmatriculat YR-BGK, au transmis controlorilor de trafic aerian că trebuie să revină pe aeroportul din Bucureşti, deoarece avionul ar fi fost lovit de fulger. După aproximativ o oră de la decolare, aeronava a aterizat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, la ora 23:20.

Pasagerii ar fi fost transportaţi ulterior cu o altă aeronavă Boeing spre Chișinău

Totuși, sursa citată precizează că motivul întoarcerii avionului nu este încă confirmată oficial, iar numărul pasagerilor care se aflau la bord nu este cunoscut. Potrivit Antena 3 CNN, oamenii ar fi fost transportaţi ulterior cu o altă aeronavă Boeing spre Moldova.

Nu este primul incident de acest fel. În anul 2020, un alt avion al companiei TAROM cu destinaţia Bruxelles a fost lovit de trăsnet după decolarea de la Bucureşti şi s-a întors din drum. Atunci pasagerii au fost debarcaţi din aeronavă şi au aşteptat timp de două ore în aeroport un alt avion care să-i transporte la destinație.

VEZI ȘI: Fotografie inedită cu un avion lovit de fulger

De ce uneori avioanele sunt lovite de fulgere

Avioanele sunt rar lovite de fulgere, dar acest lucru poate întâmpla în anumite circumstanțe. Potrivit Chat GPT, există câteva motive posibile pentru care un avion ar putea fi lovit de un fulger:

1. Zbor în condiții de furtună electrică: Atunci când un avion zboară într-o zonă unde se produc fulgere intense, există o șansă mică ca acesta să fie lovit. Furtunile electrice sunt caracterizate de activitate electrică intensă în atmosferă, ceea ce crește riscul de a fi lovit de fulgere.

2. Încărcare statică: În timpul zborului, avioanele pot dezvolta o încărcare statică pe suprafața exterioară. Aceasta poate crea condiții care atrag fulgerele.

3. Designul aeronavei: Mulți avioane sunt echipate cu tehnologii de protecție împotriva fulgerelor, cum ar fi dispozitivele de deviere a descărcărilor electrice. Cu toate acestea, în unele circumstanțe, fulgerul poate să ocolească aceste sisteme de protecție sau să le depășească.

4. Condiții meteorologice extreme: În anumite situații meteorologice extreme riscul de a fi lovit de fulgere poate crește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel