Data publicării:
Un avion de pasageri a fost lovit de un glonţ la aterizarea pe aeroportul din Beirut
Un avion de pasageri al companiei aeriene libaneze Middle East Airlines (MEA) a fost lovit de un glonţ rătăcit în timp ce ateriza pe aeroportul din capitala Libanului, Beirut, a declarat joi agenţiei Reuters directorul acestei companii aeriene.
Avionul venea din Iordania şi nu s-au înregistrat victime în urma incidentului. Potrivit directorului companiei Middle East Airlines, Mohamad El-Hout, în fiecare an 7-8 avioane staţionate pe aeroportul capitalei libaneze sunt atinse de gloanţe rătăcite trase din apropiere.
Însă cazul semnalat joi este primul în care un avion aflat în zbor este lovit de un glonţ în zona acelui aeroport. O parlamentară libaneză, Paula Yacoubian, care s-a aflat în avion, a postat pe Twitter imagini în care se observă o gaură în fuselajul avionului.
Ea afirmă că se afla pe locul 2F când incidentul s-a petrecut chiar deasupra capului său. Focurile de armă trase ca manifestare de bucurie sunt ceva obişnuit în Liban, ţară unde deţinerea de arme este larg răspândită şi astfel de focuri sunt trase, printre altele, cu ocazia unor discursuri ale politicienilor sau la publicarea rezultatelor examenelor.
Aceste practici de a trage în aer trebuie oprite în Liban (...) Sunt o sursă de pericol pentru traficul aerian şi pentru aeroport, a avertizat directorul companiei Middle East Airlines.
Vezi și - Siria: 15 morți într-un raid aerian asupra unui convoi de miliții pro-iraniene la granița cu Irakul. Iranul acuză SUA
Atacul a fost raportat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizație neguvernamentală cu sediul la Londra, dar cu o vastă rețea de surse în domeniu.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că cel puțin 15 persoane au murit într-un atac aerian care a vizat un convoi de miliții pro-iraniene la punctul de trecere al frontierei Al Qaim dintre Irak și Siria. Atacul a vizat ”camioane încărcate cu arme și cisterne” care traversau trecerea. Potrivit unei surse de securitate citată de agenția de presă irakiană”Shafaq” , cisternele veneau din Iran și se îndreptau spre Liban prin Siria. Televiziunea de stat iraniană a acuzat SUA că s-au aflat în spatele atacurilor, în ciuda negării din partea Washingtonului
Potrivit Al Jazeera, Armata SUA a negat însă până acum implicarea. Maiorul de armată Rachael L Jeffcoat a spus că ”nicio forță americană sau coaliție condusă de SUA (membri) nu a efectuat un atac aerian în al-Qaim, Irak, la granița cu Siria”.
Deir Ezzor 24, un colectiv activist, a raportat trei lovituri aeriene care vizează milițiile susținute de Iran în orașul de graniță cu Siria Abu Kamal și zonele din apropiere.
Televiziunea de stat iraniană Press TV a susținut că convoiul transporta petrol iranian în Liban prin Siria, dar nu a oferit detalii despre victime. De asemenea, a susținut că atacul convoiului a fost efectuat de drone și elicoptere americane, adăugând că atacul a avut loc după ce opt dintre camioane au trecut în Siria.
Iranul este un susținător major al președintelui sirian Bashar al-Assad, trimițând mii de luptători pentru a ajuta trupele guvernamentale siriene în războiul de 11 ani al țării împotriva opoziției țării.
În august, armata americană a efectuat raiduri aeriene în Deir Az Zor, vizând luptători susținuți de Iran, după ce un atac cu rachetă a lăsat mai mulți soldați americani răniți ușor. Cel puțin doi luptători descriși de Comandamentul Central al SUA drept ”suspectați militanți susținuți de Iran” au fost uciși. Pentagonul a spus că loviturile au fost un mesaj către Iran. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News