Data actualizării:
Data publicării:

Un arbore de 300 de ani din pădurea Bârnova a fost tăiat pentru lemn de foc. Marș cu peste 500 de persoane în centrul Iașiului / foto în articol

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Codrii Iașilor / Alex Găvan
Foto: Codrii Iașilor / Alex Găvan
Nouă organizații ieșene având sprijinul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde au organizat sâmbătă, 1 iunie, Marșul pentru pădurile Iașului, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la amenințările la care sunt supuse pădurile din jurul orașului. Inițiatorii solicită sprijinul autorităților pentru crearea Parcului Natural Codrii Iașilor.

Update:

Câteva sute de persoane au protestat, sâmbătă, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la ameninţările asupra pădurilor care formează "centura verde" a Iaşiului, precum şi pentru crearea Parcului Natural Codrii Iaşilor, scrie Agerpres.

Cei care au răspuns apelului, lansat pe reţelele de socializare, de a se aduna în faţa statuii ecvestre de la Palatul Culturii din Iaşi, au susţinut că exploatarea pădurilor din imediata vecinătate a oraşului şi dezvoltarea imobiliară din zonă pot afecta "centura verde" din Bârnova sau Dobrovăţ.

"Am dat acest semnal de adunare din două motive, unul dintre ele fiind faptul că pădurile Bârnova, Dobrovăţ, codrii bătrâni, sunt "regenerate" (...). De fapt, sunt tăiate pe zi ce trece şi pierdem ceea ce e valoros ca şi conservare. Al doilea motiv - de fapt soluţia la această problemă - crearea Parcului Naţional Codrii Iaşilor. Ne dorim ca şi copiii noştri să aibă parte de codri umbroşi, bătrâni, de arbori monumentali pe care nu-i pot cuprinde zece copii odată. Aşadar, Parcul Natural este soluţia. Pentru aceasta avem nevoie şi de implicarea autorităţilor şi politicului, a întregii societăţi", a declarat Mihai Diac, fondatorul comunităţii "Codrii Iaşilor".

După aproximativ 30 de minute de protest în faţa Palatului Culturii, manifestanţii au plecat într-un marş organizat pe traseul Pietonal Ştefan Cel Mare - Piaţa Unirii - Pietonal Alexandru Lăpuşneanu - Fundaţie - Bulevardul Independenţei - Târgu Cucu - Palatul Culturii. Ei au purtat pancarte cu mesaje precum "Copacii=viaţă", "Codrule, codruţule, ce mai faci Drăguţule?", "Oameni pentru Codri, Codri pentru oameni", "Nu mai furaţi din codri", "Vrem Parcul Natural Codrii Iaşilor".

Printre participanţii la protest s-au numărat reprezentanţi ai societăţii civile, cetăţeni, precum şi politicieni.

"Am observat politicieni, în trecere. Este complet apolitic ceea ce facem noi. Asta le-am spus şi lor. Nu o să-i oprim să participe. Până la urmă este nevoie de susţinerea lor. Nu suntem contra lor, dar nu vrem să fie confiscat acest marş de nimeni. Sunt bineveniţi, dacă nu scandează şi nu au însemne politice. Îi vedem mai apoi în următorii patru ani, dacă ne vor susţine atunci ", a precizat Mihai Diac. 

Știrea inițială:

Evenimentul va începe la ora 17, cu punct de întâlnire în fața Palatului Culturii. Pe o distanță de aproximativ trei kilometri, va urma traseul Pietonal Ștefan Cel Mare – Piața Unirii – Pietonal Alexandru Lăpușneanu - Fundație – Bulevardul Independenței – Târgu Cucu – Palatul Culturii. Marșul pentru Pădurile Iașului este un demers apolitic. Politicienii sau simpatizanți ai partidelor politice dornici să participe pot să o facă, dar fără a purta niciun fel de însemne identificatoare sau scandare de lozinci.

Iașiul este a doua cea mai mare aglomerare urbană a țării, iar județul omonim este primul care a ajuns la un milion de locuitori, majoritatea regăsindu-se în oraș sau în imediata vecinătate. Nevoia lor pentru aer curat și zone de recreere este una acută și legitimă. Orașul este în topul celor mai poluate și asta a contribuit la procedura de infringement în care România a intrat față de UE.

Exploatarea pădurilor din imediata vecinătate a orașului și asaltul imobiliar sunt pe cale să compromită rolul social și de protecție al acestora. Odată cu tăierile pe suprafețe mari din pădurile Bârnova sau Dobrovăț, comunitatea pierde ce a mai rămas din Codrii vechi ai Iașilor, care acum sunt înlocuiți de pădure tânără. Arborii remarcabili, și odată cu ei, secole de istorie vie sunt, de multe ori, puși pe foc în numele „regenerării” pădurii. Pentru pădurile Repedea și Cetățuia, sunt în desfășurare elaborări de PUZ ce urmăresc să transforme fondul forestier în teren construibil. Accesul pentru recreere în aceste păduri este, de multe ori, descurajat.

Societatea civilă ieșeană se implică pentru a îmbunătăți statutul de conservare al acestor păduri prin demersurile administrative, științifice și legale pe care le întreprinde pentru crearea Parcului Natural Codrii Iașilor, iar o petiție pe acest subiect a strâns deja peste 35000 de semnături.

Marșul pentru pădurile Iașului este o inițiativă a organizațiilor ieșene Codrii Iașilor, Salvați Prutul, Mai Bine, SOR Iași, Reset, Clubul de Ciclism și Ecologie IașiBike, EduVentura, grupul civic de inițiativă Parcul Elena Doamna și beneficiază de sprijinul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.

„Puține orașe sunt binecuvântate cu un codru străvechi, așa cum este Iașiul, cu Pădurea Bârnova-Dobrovăț. Acești codri bătrâni sunt acum exploatați pe 99% din suprafața lor și protejați pe doar 1%. Îi pierdem în ritm alarmant. Pentru biodiversitatea pe care o găzduiesc și valoarea lor pentru comunitate, găsirea echilibrului între exploatările forestiere și nevoia comunității pentru ocrotirea pădurilor periurbane se transpune în administrarea acestora sub forma viitorului Parc Natural Codrii Iașilor“, a zis Mihai Diac, Președinte Asociația Codrii Iașilor.

„Arborii remarcabili din Codrii Iașilor și din pădurile Prutului trebuie protejați pentru ca și copiii noștri să își poată cunoaște rădăcinile“, a precizat Mădălin Gangal, Președinte Organizația Salvați Prutul.

„Orașul crește și odată cu el crește și nevoia oamenilor de a se reconecta cu mediul natural. Avem nevoie de verde, de natură, atât în oraș cât și în zonele din preajma sa“, a spus Anca Ghioghica, Co-director Asociația Mai Bine.

„Peste tot în lumea civilizată pădurile periurbane sunt considerate elemente cheie pentru sănătatea fizică și mintală a comunității și sunt ocrotite ca atare. Pentru ca locuitorii săi să fie fericiți, Iașiul are nevoie de un parc natural pe măsură, parte dintr-o viitoare Centură Verde a orașului“, a transmis Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel