Data actualizării:
Data publicării:

Un angajat al Poștei Române a întrerupt un interviu acordat de Valentin Ștefan: Aceasta este, de fapt, salariul meu!

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Ilona Andrei
Inquam Photos / Ilona Andrei
O acţiune de protest a avut loc, la începutul săptămânii, în faţa sediului Poştei Române. Mitingul a fost organizat de Blocul Naţional Sindical şi vine ca urmare a situaţiei economice precare în care se află Compania Naţională Poşta Română şi a procesului de disponibilizare colectivă anunţat la nivelul acesteia, au precizat reprezentanţii BNS.

Valentin Ştefan, directorul Companiei Naţionale Poşta Română, a fost la Radio România unde a vorbit despre acest subiect.

 

Iată dialogul:

 

 

Realizator: Haideţi să ne lămurim câţi salariaţi are în acest moment Poşta Română?

Valentin Ştefan: Puţin peste 22.000, 22.150.

Realizator: Şi câţi oameni ar trebui să plece din companie?

Valentin Ştefan: În teorie, niciunul, pentru că toţi cei care au primit preaviz, şi vorbim de 110 preavize acordate, le oferim alte locuri de muncă. E decizia dânşilor dacă le acceptă sau nu.

Realizator: Din câte am înţeles, am aflat din partea Poştei Române, "reorganizarea Companiei Naţionale Poşta Română nu este un proiect nou, iar salariaţii care au primit notificare de preaviz sunt exclusiv cei ale căror posturi nu se mai justifică în procesul de modernizare pe care îl traversează Poşta Română, printre aceştia regăsindu-se şi aşa-anumitele pile politice ori situaţiile de conflict de interese". Ce înseamnă pile politice?

Valentin Ştefan: Înseamnă acei colegi care sunt angajaţi de cinci ani, de 10 ani şi care, atunci când le ceri un raport de activitate, nu au ce să scrie în el. Îi întrebăm ce ştiu să facă, nu pot să ne spună care sunt calităţile lor, care este calitatea lor, care sunt aptitudinile lor, şi atunci nu putem decât să tragem concluzia că aceşti oameni au fost angajaţi, la un moment dat, de cineva cu influenţă şi au rămas în companie de-a lungul anilor, fără să fie deranjaţi de nimeni.

Realizator: Păi, tocmai asta voiam să vă întreb. În 10 ani, de exemplu, cât spuneţi că ar fi stat un astfel de angajat, nu s-a putut face nimic?

Valentin Ştefan: Probabil că nu s-a vrut. Mă depăşeşte această întrebare. Eu vă pot spune că în ultimii doi ani erau foarte mulţi angajaţi în administraţia centrală care nici măcar nu veneau la muncă; şi, în clipa în care îi identificam şi nu le mai pontam prezenţa, îşi dădeau demisia. Este o realitate pe care încercăm să o schimbăm.

Realizator: Această restructurare ar duce la eficientizarea activităţii companiei, pentru că, ştiţi, mulţi dintre români nu sunt mulţumiţi de serviciile Poştei şi aleg serviciile altor companii mult mai rapide, în curierat, de exemplu?

Valentin Ştefan: Deocamdată, avem opt milioane de clienţi. Nu ne plângem că românii nu ar vrea să lucreze cu Poşta Română. Suntem poate... avem cei mai mulţi clienţi din toate companiile din industria noastră. Dar problema este alta, problema este că tipul de servicii pe care noi le oferim sunt în scădere naturală în fiecare an şi compania, la un moment dat, va rămâne fără aceste activităţi. Trebuie să identificăm unele noi. De exemplu, poşta clasică, facturile nu mai vin prin poştaş, vin digital, pensiile nu se mai duc cash de către poştaş, se dau pe card. Şi atunci o să avem această problemă ca în trei ani, în cinci ani, în zece ani să intrăm în colaps. Aşa că trebuie să luăm măsuri cât mai rapid, de acum.

Realizator: Haideţi să venim cu exemple concrete. Ce presupune procesul de modernizare al Companiei Poşta Română?

Valentin Ştefan: În primul rând, înseamnă o transformare a companiei dintr-o companie cu o cultură organizaţională de instituţie, birocratică, care nu-şi asumă nicio decizie, într-o companie de piaţă care înţelege să se compare cu alte companii, fie din România, fie din afara ţării, şi să ia acţiuni în această direcţie. De exemplu, vrem să renunţăm la numărul de angajaţi care îmi erau consilieri. Nu văd de ce un director general trebuie să aibă consilieri. Aşa că toţi consilierii mei, mulţi moşteniţi, au primit preaviz.

Realizator: Dar ştiţi ce este interesant? Cel puţin în urmă cu câteva luni, vedeam în geamuri, la oficiul poştal de lângă mine, anunţuri de angajări de factori poştali şi de oficiant. Până la urmă, angajări se mai fac?

Valentin Ştefan: Avem 180 de posturi disponibile acum în Poşta Română. De asta vă spun că toţi cei care au primit preaviz, dacă îşi doresc să muncească în continuare, au opţiunea, trebuie doar să facă un alt tip de muncă.

Realizator: Nu ştiu, poate nişte evaluări ar fi fost mult mai potrivite şi nu aţi fi ajuns în această situaţie?

Valentin Ștefan: Au existat evaluări, chiar am adus o firmă externă care să aducă puţină obiectivitate în acest proces de evaluare şi care şi-a făcut treaba şi, în urma acestei evaluări, am putut să tragem linie. Rămân în jur de 350 de oameni în administraţia centrală, restul de 110-120 trebuie să meargă în altă parte, fie alte locuri de muncă, fie acasă.

Realizator: Pot să vă întreb cât câştigă un oficiant, adică doamna de la ghişeu?

Valentin Ştefan: În operaţional, adică oficiant factor, şofer, agent curier, ş.a.m.d., salariile sunt între salariul minim pe economie şi 4.000-4.500 de lei. Asta este varianta, deci salariile sunt mici în Poşta Română.

Realizator: Spuneam la început că a avut loc o acţiune de protest în faţa sediului Poştei Române. V-aş întreba acum dacă Poşta Română poate să suporte majorarea salariului minim pe economie din septembrie la 3.300 lei, aşa cum cer salariaţii?

Valentin Ştefan: Depinde care va fi suma. Dacă e 3.300, cum aţi spus dvs. cred că reuşim să acoperim această creştere. Dacă va fi mai mare, vom avea probleme şi trebuie să luăm alte măsuri.

Realizator: Ne-a scris un ascultător, un oficiant are cam 1.900-2.000 lei.

Valentin Ştefan: Net.

Realizator: Am înţeles.

Valentin Ştefan: E salariul net, 3.000 e brut. Compania plăteşte 3.000 sau 4.000 de lei, chiar dacă o parte merge la stat. Ştiţi, din cele 300 de milioane de euro care reprezintă cifra de afaceri a companiei, noi plătim către stat mai mult de o treime, peste 100 de milioane merg la bugetul de stat.

Realizator: Da, bine, chiar şi 1.900-2.000 de lei net este puţin.

Valentin Ştefan: Corect. La asta se mai adaugă în jur de 600 de lei bonuri de masă. Deci un poştaş nu pleacă acasă cu mai puţin de 2.500 lei, dar, chiar şi atât, tot este puţin. Prioritizăm creşterea salariilor.

Realizator: E foarte puţin. Da, sperăm ca până la urmă să se rezolve aceste probleme şi, da, să nu mai vorbim de salarii atât de mici. Mulţumim pentru prezenţa pe frecvenţele RRA.

Valentin Ştefan: Mulţumesc şi eu de invitaţie.

 

Transcript realizat de Rador.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel