Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Un an de război civil în Sudan. Agențiile umanitare avertizează că țara se află în în pragul colapsului și al foametei

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află mai multe despre avertismentul agențiilor umanitare.

Alegeri prezidentiale 2024

În timp ce Sudanul marchează aniversarea sumbră a unui conflict care durează de un an, agențiile umanitare au avertizat că țara se află în pragul colapsului, confruntându-se cu o criză umanitară fără precedent, care a fost în mare parte ignorată de restul lumii.

Islamic Relief, o agenție umanitară și de dezvoltare, a descris o imagine sumbră a situației din Sudan, avertizând că țara se află în pragul unei foamete în masă, iar copiii mici se confruntă cu perspectiva de a muri de foame.

Situația din Sudan este dezastruoasă, peste 8,4 milioane de persoane, dintre care 2 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani, fiind forțate să își părăsească locuințele în urma conflictului, potrivit organizației Medici fără Frontiere (MSF).

Foto: Agerpres

În ciuda acestor cifre alarmante, răspunsul internațional a fost lamentabil de inadecvat, doar 5% din planul de răspuns umanitar din anul 2024 pentru Sudan fiind finanțat până în prezent, a precizat Islamic Relief într-un comunicat.

Directorul de țară al agenției pentru Sudan, Elsadig Elnour, a declarat: ”În ultimul an, am văzut cum țara mea a căzut în violență, nebunie și distrugere, fiind neglijată de restul lumii”.

Conflictul a opus Forțele Armate ale Sudanului⁠ (SAF) și grupul paramilitar Rapid Support Forces (RSF).

Civili înarmați

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a avertizat luni, într-o declarație, cu privire la o nouă escaladare a violențelor în Sudan ”pe măsură ce părțile implicate în conflict înarmează civilii, iar mai multe grupuri armate se alătură luptelor”.

De la începutul războiului civil, mii de locuințe, școli, spitale și alte structuri civile vitale au fost distruse, ”aruncând țara într-o criză umanitară gravă și creând cea mai mare criză de strămutare din lume”, a declarat biroul său.

”Aproape 18 milioane de persoane se confruntă cu o insecuritate alimentară acută, dintre care 14 milioane de copii, iar peste 70% dintre spitale nu mai sunt funcționale pe fondul creșterii numărului de boli infecțioase”, a adăugat Türk, conform CNN.

Avertismentele vin în contextul în care luni, în Franța, are loc o conferință umanitară, despre care ministrul francez de Externe, Stéphane Séjourné, a declarat că are ca scop sprijinirea tentativelor de mediere, îmbunătățirea coordonării în cadrul comunității internaționale și oferirea de sprijin civililor sudanezi.

În cadrul unei conferințe de presă la Paris, alături de omologul său german, Annalena Baerbock, el a declarat: ”Ne aflăm astăzi aici pentru a sparge zidul tăcerii în jurul acestui conflict și pentru a mobiliza întreaga comunitate internațională”.

Foto: Agerpres

”Astăzi demonstrăm că nu vom uita suferința oamenilor din Sudan”, a declarat Baerbock, adăugând că situația umanitară din această țară devastată de război este ”cu adevărat dezastruoasă”.

Răspuns umanitar pentru Sudan

Organizația Medici fără Frontiere a cerut liderilor care participă la conferința de la Paris ”să intensifice imediat răspunsul umanitar” în Sudan. Organizația caritabilă a afirmat că ”lipsa cronică de reacție din partea organizațiilor umanitare și a ONU au făcut ca o situație deja gravă din Sudan să devină disperată”, deoarece ”autoritățile sudaneze blochează sistematic livrarea de ajutoare în anumite zone, în timp ce RSF a jefuit unitățile sanitare și proviziile”.

Mohamed Osman, cercetător al organizației Human Rights Watch, a declarat, de asemenea, că ”răspunsul global la conflictul brutal din Sudan trebuie să se schimbe”.

Osman a îndemnat liderii să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de atrocități și de încălcări ale dreptului umanitar internațional.

”Părțile beligerante din Sudan au provocat suferințe enorme sudanezilor din toate categoriile sociale. Liderii care se întâlnesc la Paris ar trebui să acționeze pentru a aborda nivelurile rușinos de scăzute ale finanțării umanitare, inclusiv pentru cei care răspund la nivel local, și să se angajeze să ia măsuri concrete împotriva celor care împiedică în mod deliberat furnizarea de ajutor către populațiile aflate în nevoie”, a declarat Osman.

Foto: Agerpres

Potrivit trimisului special al SUA pentru Sudan, Tom Perriello, nu a fost stabilită încă o dată anume pentru negocierile de pace.

Acesta a declarat, în cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat al SUA, că Arabia Saudită intenționează să găzduiască discuții incluzive și că speră să anunțe o dată în curând. Anterior, Perriello indicase că discuțiile ar putea fi reluate în jurul jumătății lunii aprilie, după Ramadan, posibil pe 18 aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel