Data actualizării:
Data publicării:

Un an de la tragedia de la Crevedia. Ceva tot s-a întâmplat: Primarul unde au murit șase oameni în urma exploziei, un NOU mandat

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Astăzi s-a împlinit un an de la cazul de la Crevedia, care a dus la moartea a șase persoane și rănirea altor 50.

Pe 26 august, o altă tragedie avea să zguduie România. Exploziile de la staţia GPL de la Crevedia, din judeţul Dâmboviţa, au dus la moartea a şase persoane, iar peste 50, majoritatea pompieri care interveniseră la stingerea focului, au fost rănite. Multe case din zonă au fost afectate de suflul exploziilor. Răniţii au fost transportaţi la spitale din Capitală, dar şi din străinătate. Ulterior, s-a stabilit că staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu. Procurorii au susţinut că incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere, scrie Agerpres.

După acest caz, au fost efectuate controale la benzinării, depozite şi puncte de alimentare GPL din toată ţară, unităţi la care au fost găsite neconformităţi de natură a pune în pericol vieţi omeneşti fiind închise.

Tragedia a avut şi urmări politice - primarul din Crevedia a fost exclus din PSD, iar primarul social-democrat din Caracal, Ion Doldurea, al cărui fiu era unul dintre patronii staţiei unde s-au produs exploziile, s-a autosuspendat din partid. 

Cei doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au fost arestaţi preventiv şi ulterior plasaţi în arest la domiciliu, ei fiind acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Pe 26 octombrie, procurorii de la Parchetul General au dispus extinderea urmăririi penale faţă de cei doi prin formularea de noi acuzaţii la adresa lor, şi anume neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Parchetul General a anunţat că a pus sechestru pe zeci de case şi conturi bancare aparţinând celor doi patroni ai firmei. Peste 130 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 26.463.543 euro şi 615.535 lei.

Pe 8 decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se creează cadrul legislativ ce va permite Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) să retragă autorizaţia de funcţionare pentru staţiile de încărcare GPL, dacă va constata deficienţe faţă de prevederile care au stat la baza eliberării autorizaţiei.

După aproape un an de la tragedia de la Crevedia, Florin Petre, primarul din localitatea dâmbovițeană a fost reales în funcția de edil, în luna iunie, cu peste 47% din voturi. De asemenea, Ion Doldurea, al cărui fiu deținea stația GPL care a explodat, a fost reales în funcție la alegerile locale din acest an, după ce a obținut aproape 71% din voturi.

Anul trecut, în zilele ulterioare exploziei, Florin Petre a fost protagonistul mai multor bâlbe, în direct, în fața întregii țări, când a fost confruntat cu mai multe postări de pe pagina de Facebook a Primăriei pe care o conduce.

Tragedia de la Crevedia se înscrie în pleiada de evenimente nefaste care au marcat anul 2023 în România, alături de accidentul mortal de la 2 Mai, în care șoferul drogat Vlad Pascu a ucis doi studenți și decesul tinerei mame Alexandra, la maternitatea din Botoșani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel