Un alt opozant al lui Putin a fost arestat pe aeroportul din Sankt Petersburg
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un alt opozant al lui Putin a fost arestat pe aeroportul din Sankt Petersburg   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un alt opozant al lui Putin a fost arestat pe aeroportul din Sankt Petersburg / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Mihail Hodorkovski, un opozant al președintelui Vladimir Putin, a fost arestat pe aeroportul din Sankt Petersburg.

Un fost director al organizaţiei Rusia Deschisă (Open Russia), un grup de opoziţie care are legături cu fostul oligarh exilat şi critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, a fost arestat după ce a coborât dintr-un avion la Sankt Petersburg, informează Reuters.

OVD-Info, un grup care monitorizează acţiunile poliţiei ruse împotriva reprezentanţilor opoziţiei, a declarat că Andrei Pivovarov a fost arestat pe aeroportul Pulkovo şi că a fost transferat la Comitetul de anchetă.

Organizaţia Rusia Deschisă a anunţat joi că a decis să pună capăt operaţiunilor sale din Rusia pentru a-şi proteja membrii de riscul de a ajunge la închisoare. Autorităţile ruse au declarat indezirabilă această organizaţie cu sediul la Londra în 2017, interzicându-i practic acesteia să desfăşoare activităţi.

Aliaţii organizaţiei din Rusia şi-au continuat activismul sub acelaşi nume, dar ca persoană juridică separată, încercând astfel să se protejeze de urmăriri penale, precizează Agerpres.

Poliția din Rusia a oprit un forum al opoziției

Poliţia rusă a întrerupt sâmbătă o întâlnire a unor aleşi independenţi pentru "nerespectarea" normelor sanitare împotriva COVID-19, un pretext respins de opoziţie care denunţă presiuni politice înaintea alegerilor legislative din septembrie, notează AFP. Potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, cel puţin patru persoane au fost arestate cu prilejul acestui forum din oraşul Veliki Novgorod (nord-vest).

Activista Iulia Galiamina, care a fost reţinută, a povestit că reuniunea a fost declarată "ilegală" deoarece a depăşit nivelul autorizat de 30 de persoane, ceea ce este fals, potrivit acesteia. Autorităţile au "dispersat" forumul pentru că "nu vor ca oamenii să trăiască normal" în Rusia, a afirmat Iulia Galiamina pe Twitter.

Programat pentru 22 şi 23 mai, forul trebuia să reunească aleşi din treizeci de regiuni pentru a-şi coordona campania în vederea alegerilor legislative din septembrie. În perspectiva scrutinului, autorităţile şi-au intensificat în ultimele săptămâni presiunile asupra opoziţiei, în special asupra partizanilor opozantului aflat în închisoare Aleksei Navalnîi (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel