Un alt cutremur extrem de puternic a lovit Turcia. Update: Seismele au fost înregistrate și în Groenlanda / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Turcia a fost lovită de un alt cutremur cu magnitudinea peste 7 grade pe scara Richter.

UPDATE 7:

Potrivit ambasadorului român la Ankara, până la acest moment nu există informații că cetățeni români și-ar fi pierdut viața ca urmare a cutremurelor din Turcia. Diplomatul a intervenit telefonic la postul de televiziune Antena 3.

UPDATE 6:

Replicile cauzate de puternicul cutremur cu magnitudinea 7,8 din Turcia au fost resimțite până în Groenlanda, a anunțat Institutul Geologic al Danemarcei și Groenlandei.

„Cutremurele mari din Turcia au fost înregistrate în mod clar pe seismografele din Danemarca și Groenlanda”, a declarat seismologul Tine Larsen pentru agenția de presă AFP.

„Valurile de la cutremur au ajuns la seismograful de pe insula daneză Bornholm la aproximativ cinci minute după ce a început seismul”, a spus Tina Larsen despre cutremur, care a avut loc la ora 04:17 (01:17 GMT).

„La opt minute după cutremur, efectul a ajuns pe coasta de est a Groenlandei, propagăndu-se mai departe prin toată Groenlanda”, a adăugat ea, conform Al Jazeera.

UPDATE 5:

Un seism mai mic, de 5,5 grade pe scara Richter, a avut loc în apropiere de Istanbul, potrivit EMSC.

UPDATE 4:

Ca urmare a cutremurelor devastatoare care au avut loc în Turcia, Uniunea Europeană a mobilizat rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE.

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.

Blocul comunitar este pregătit să îi sprijine pe cei afectaţi din Siria prin intermediul programelor de asistenţă umanitară, a mai scris Comisia.

Seismul a avut magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter - unul dintre cele mai puternice cutremure din regiune din ultimii peste 100 de ani - şi s-a soldat cu peste 1.300 de morţi, dintre care cel puţin 912 morţi şi peste 5.300 de răniţi doar în Turcia. În Siria, un ultim bilanţ indică 473 de morţi şi 1.382 de răniţi. 

UPDATE 3:

Peste 1.400 de persoane și-au pierdut viața până în acest moment, potrivit Al Jazeera.

UPDATE 2:

Două aeronave de transport de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută luni, 6 februarie, o misiune de transport al materialelor și echipei de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, care va interveni de urgență în sprijinul populației afectate de cutremurul produs în această dimineață în Turcia.

Aeronavele militare vor decola din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni luni, 6 februarie, în jurul orei 14.00, cu destinaţia Adana, Turcia.

Sprijinul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

UPDATE:

Autoritatea de urgență AFAP din Turcia și Serviciul Geologic al Statelor Unite au raportat noul cutremur din sud-estul Turciei ca având magnitudinea 7,5 pe scara Richter.

Cutremurul de mică adâncime a avut loc la ora 13:24 (1024 GMT) la patru kilometri (2,5 mile) sud-sud-est de orașul Ekinozu.

Știre inițială:

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 7,7 grade Richter, a lovit Turcia, potrivit EMSC.

Acesta a fost urmat și de o replică de 5,7 grade.

Acest ultim cutremur este tot un cutremur de suprafață, iar epicentrul a fost la aproximativ 10 kilometri adâncime.

Reamintim că, luni dimineață, un cutremur extrem de puternic, de 7,8 grade pe scara Richter, a lovit Turcia. Acesta a fost urmat de numeroase replici, iar în urma tristului eveniment, până la ora 13, ora României, peste 1.300 de persoane și-au pierduut viața.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel