Ultimul candidat intrat în cursă, câștigător în alegerile prezidențiale. A condus Ministerul Securității
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Fostul ministru al securității, în vârstă de 64 de ani, are un avans de peste 9 puncte procentuale în fața următorului candidat la alegerile prezidențiale din Panama, fiind sigur pe victorie, cu peste 35% din voturi.

José Raúl Mulino l-a înlocuit pe buletinul de vot pe președintele în funcție, Ricardo Martinelli, care a fost eliminat din cursă după o decizie în Justiție, care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție și spălare de bani. Martinelli s-a refugiat în ambasada statului Nicaragua, pentru a nu fi încarcerat și a cerut azil politic.

Fostul său ministru al securității, José Raúl Mulino, este deja considerat noul președinte, după alegerile de duminică și a promis că își va aministia predecesorul, de a cărui popularitate a beneficiat în cursa electorală. Succesul lui Mulino nu s-a bazat doar pe popularitatea lui Martinelli, ci și pe rezultatele  fostului guvern, cu o economie în expansiune care a susținut creșterea nivelului de trai.

Mulino a promis că va continua politicile care au adus prosperitate economică țării și va combate imigrația. Principalele provocări pentru noul guvern sunt de natură politică, după confruntări masive cu Opoziția, inclusiv proteste violente în stradă, dar și seceta care afectează tranzitul prin Canalul Panama, principala sursă de valută a țării.

În 2023, mica națiune din America Centrală a fost zguduită timp de săptămâni de demonstrații masive anti-guvernamentale, declanșate după ce guvernul a autorizat o corporație minieră să exploateze cupru într-un proiect considerat că pune în pericol mediul înconjurător și epuizează resursele de apă ale țării, extrem de afectate de secetă. Contractul a fost declarat neconstituțional de Curtea Supremă, ceea ce a pus o presiune suplimentară pe buget, odată cu scăderea veniturilor guvernamentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel