Data publicării:

Ultimatum pentru Ungaria. UE acuză Budapesta că încalcă legislația din domeniul concurenței

Autor: Mara Ivan | Categorie: Economie
WhatsApp
Budapeste are termen până la 18 martie pentru a-și revizui atitudinea
Budapeste are termen până la 18 martie pentru a-și revizui atitudinea

Ungaria, care a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, a intrat din nou în vizorul Comisiei Europene. De această dată nemulțumirea Bruxelles-ului vizează blocarea unei tranzacții.

Comisia Europeană a anunţat că Ungaria a încălcat legislaţia comunitară în domeniul concurenţei, când a blocat preluarea subsidiarelor din Ungaria ale grupului olandez de asigurări Aegon NV de către grupul austriac Vienna Insurance Group AG, scrie Agerpres, citând agenția Bloomberg. 

Dată limită

Executivul comunitar a dat Ungariei termen limită până la data de 18 martie să îşi retragă veto-ul, în caz contrar urmând că trimită Ungaria în faţa tribunalului european pentru violarea dreptului exclusiv al UE de a aproba tranzacţii.

Potrivit Comisiei Europene, conform articolului 21 din Regulamentul UE privind Concentrările Economice (EUMR), Bruxelles-ul are compentenţa exclusivă de a examina concentrările care au o dimensiune iar statele membre "pot doar să ia măsuri pentru a proteja interesele legitime, în anumite condiţii".

"Este neclar cum achiziţionarea activelor din Ungaria ale Aegon de către VIG ar reprezenta o ameninţare la adresa intereselor fundamentale ale societăţii. Veto-ul este incompatibil cu regulile UE privind libertatea de stabilire", a informat luni Comisia Europeană.

Tranzacția dintre Aegon NV și VIG, undă verde de la Bruxelles

La finele lui 2020, Aegon a anunţat vânzarea operaţiunilor sale din Europa Centrală şi de Est (CEE) grupului austriac Vienna Insurance, pentru 830 milioane de euro. Tranzacţia viza companiile Aegon Hungary Holding B.V., Aegon Hungary Holding II B.V., Aegon Poland/Romania Holding B.V. şi Aegon Turkey Holding B.V şi a fost aprobată de Comisia Europeană încă din luna august. Cu toate acestea, finalizarea acordului a fost blocată de Ministerul de Interne din Ungaria, care s-a opus citând legea referitoare la interesele economice naţionale.

Citește și Ungaria a avut cea mai mare creștere economică din UE în 2021. România, pe locul 6, peste medie

În încercarea de a depăşi opoziţia statului ungar, Vienna Insurance Group AG a acceptat să împartă controlul asupra operaţiunilor sale din Ungaria cu un fond de investiţii controlat de statul ungar. VIG a acceptat ca fondul de stat Corvinus Nemzetkozi Befektetesi Zrt. să preia o participaţie de 45% atât la actuala subsidiară VIG din Ungaria cât şi la divizia Aegon. Firma mamă din Austria a VIG va păstra pachetul majoritar de acţiuni şi controlul managerial.

Preluarea diviziilor Aegon va consolida poziţia VIG drept unul din cei mai mari asigurători din Europa de Est. Grupul austriac este deja lider de piaţă în Cehia, Slovacia, România şi Bulgaria precum şi pe piaţa din Austria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel