Urmărește emisiunea live
”Ultima voastră zi de angajare este astăzi”. 800 de angajați, înlocuiți pe loc cu mână de lucru ieftină. Fuseseră anunțați să aștepte un anunț major
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Momentul în care angajații află că ultima lor zi de lucru era chiar atunci/ foto captură video
Momentul în care angajații află că ultima lor zi de lucru era chiar atunci/ foto captură video
Sute de angajați au aflat, printr-un apel video, că este ultima lor zi de muncă, urmând a fi indisponibilizați chiar atunci.

P&O Ferries a demis 800 de membri ai echipajului. Mișcarea a scandalizat, cu atât mai mult cu cât angajații au fost pur și simplu anunțați că e ultima lor zi de muncă, fără preaviz. 

P&O Ferries este principalul operator de feriboturi din Regatul Unit. Acțiunea de concediere în masă a venit după ce și-a oprit toate traversările joi. Sindicatele au apelat la Guvern, acuzând o ”trădare scandaloasă”. Se pare că P&O Ferries va angaja prin agenție mână de lucru mai ieftină. 

Operatorul de feriboturi, deținut de DP World cu sediul în Dubai, a anunțat anterior echipajul să se întoarcă în port și să aștepte un ”anunț major” într-o mișcare bruscă de natură să cauzeze perturbări serioase de călătorie pentru pasageri și marfă.

”Ultima voastră zi de angajare este astăzi”

Se pare că s-a intervenit chiar și cu paznici pentru a-i debarca pe angajați: personalul de securitate se pregătea să scoată echipajul de pe nave din Dover și Larne, scrie TheGuardian. La Dover și Hull, așteptau autocarele cu angajații veniți prin agenție, pentru a-i înlocui pe cei dați afară brusc. 

Secretarul general al sindicatului, Mick Lynch, a declarat că solicită acțiuni legale urgente pentru ”unul dintre cele mai rușinoase acte din istoria relațiilor industriale britanice”. El a adăugat: ”Am instruit membrii noștri să rămână la bord și cerem ca membrii noștri din toate operațiunile P&O din Marea Britanie să fie protejați și ca secretarul de stat să intervină pentru a salva marinarii din Marea Britanie.”

Printr-un mesaj video, angajații P&O Ferries au aflat că echipajul navelor va fi asigurat de un furnizor terț, dar și că ”Ultima voastră zi de angajare este astăzi (17 martie n.r.)”, mai arată sursa citată. 

”Supraviețuirea noastră depinde de asta”

DP World, unul dintre cei mai mari operatori portuari la nivel global, este deținut de fondul suveran de avere al Dubaiului și este prezidat de sultanul Ahmed bin Sulayem, care conduce și autoritatea vamală din Dubai. Grupul deține portul London Gateway. 

Un purtător de cuvânt al P&O Ferries a declarat că a trebuit să fie luată o decizie dificilă, dar necesară pentru viitorul afacerii. ”Supraviețuirea noastră depinde de realizarea unor schimbări rapide și semnificative acum.” a spus sursa citată, acuzând pierderi importante de la an la an. 

Anterior anunțului concedierii în masă, într-o notă pe rețelele sociale, deputatul Karl Turner a scris că ”va face un anunț major astăzi”, adăugând: ”Pentru a facilita acest anunț, toate navele noastre au fost rugate să-și debarce pasagerii și încărcătura. Așteptați pentru instrucțiuni suplimentare. Aceasta înseamnă că ne așteptăm ca toate porturile noastre să se confrunte astăzi cu perturbări serioase.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel