Ultima audiere în procesul împotriva separatiştilor catalani a fost fixată pentru 11 iunie
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Ultima audiere în procesul împotriva a 12 separatişti catalani judecaţi pentru tentativa de secesiune din octombrie 2017 a fost fixată pentru 11 iunie, a anunţat marţi Curtea Supremă a Spaniei, informează AFP.

Tribunalul a fixat pentru 10 şi 11 iunie pledoariile apărării şi declaraţiile acuzaţilor, ultimele etape din acest proces-fluviu ale cărui audieri, începute la 12 februarie, vor dura patru luni.

Verdictul este aşteptat la toamnă, cel mai probabil în octombrie, potrivit mass-media.

Curtea Supremă a Spaniei îi judecă pe cei 12 separatişti catalani pentru organizarea, în octombrie 2017, a unui referendum ilegal asupra independenţei Cataloniei şi proclamarea pe această bază a independenţei regiunii.

Fostul vicepreşedinte al regiunii, Oriol Junqueras, principalul acuzat aflat în detenţie provizorie de un an şi jumătate, riscă până la 25 de ani de închisoare. Alţi opt separatişti acuzaţi în acest proces, foarte sensibil politic, se află în detenţie provizorie.

Pentru secesioniştii catalani, aceştia sunt "prizonieri politici", ceea ce justiţia şi guvernul spaniol resping categoric.

Patru dintre ei au fost aleşi deputaţi în urma legislativelor din aprilie. Ei au depus jurământul săptămâna trecută, înainte de a fi suspendaţi vineri de biroul Parlamentului. Un altul a fost ales senator, însă nu a fost deocamdată suspendat.

Fostul preşedinte al regiunii, Carles Puigdemont, a fugit în Belgia, unde se sustrage urmăririlor din partea justiţiei spaniole pentru rolul său în această tentativă de secesiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel