Șocul financiar al războiului din Ucraina, efecte în lanț. Prețul crescut al uleiului duce la scumpiri în rafală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (RODNAE Productions)
Sursă foto: Pexels (RODNAE Productions)
Prețul uleiului în creștere va afecta și valoarea altor produse de la raft. Unul dintre factorii de creștere este războiul din Ucraina. 

Fie că este vorba de chipsuri, alimente conservate sau uleiul în sine, șocul financiar al războiului din Ucraina este resimțit cu intensitate în bucătăriile din Europa, pe măsură ce prețurile uleiului de gătit au atins niveluri record, scrie The Guardian

Costul uleiului a crescut vertiginos chiar înainte de invazia lui Vladimir Putin, dar acum produsul costă 1,30 lire sterline pe litru la supermarket, în creștere cu 23 de pence, sau 22%, față de acum un an. Prețul uleiului de floarea soarelui, produs în majoritate de Ucraina și Rusia, este de asemenea în creștere bruscă, cu 17 pence, până la 1,34 lire sterline pe litru, potrivit datelor NielsenIQ Scantrack pentru Marea Britanie. 

Uleiul, ingredient de bază

Trei din patru gospodării cumpără ulei de gătit, iar în Marea Britanie se cheltuiesc aproape 400 de milioane de lire sterline pe an pentru aceste alimente. Cumpărătorii își fac stocuri la fiecare opt până la 10 săptămâni, spune Mike Watkins de la NielsenIQ, ceea ce înseamnă că ar putea exista ”șoc la raft pentru mulți” când se întorc după provizii. 

Pe lângă faptul că este un element de bază pentru majoritatea rețetelor, uleiul de gătit este folosit în toată industria alimentară, de la biscuiți la mâncăruri semipreparate, până la smântână de gătit, așa că majorarea costurilor și penuria devin efecte secundare.

Stocurile de ulei din Marea Britanie devin din ce în ce mai puține

Săptămâna aceasta, cel mai mare îmbuteliator de ulei de floarea-soarelui din Marea Britanie a avertizat că stocurile se epuizează, cu doar câteva săptămâni rămase. Multe alte produse de la raft se bazează pe uleiul de floarea-soarelui, cum ar fi chipsurile, producătorii fiind obligați să-și schimbe rețetele și să folosească alte tipuri de ulei.

Bucătarii de acasă pot face față prețurilor mai mari, schimbându-și metoda de gătit sau schimbând cu variante mai ieftine de supermarket. Cu toate acestea, pentru restaurantele și companiile alimentare care folosesc cantități uriașe de ulei de gătit, penuria și creșterea prețurilor se adaugă la presiunea cauzată de alte costuri în creștere.

Rusia și Ucraina produc 60% din uleiul de floarea-soarelui de la nivel mondial

Ucraina și Rusia reprezintă aproximativ 60% din producția mondială de ulei de floarea-soarelui, iar conflictul a lovit puternic proviziile. În magazinele din Marea Britanie, uleiul de floarea soarelui reprezintă aproximativ o cincime din piața de consum a uleiurilor și 44% din volum, potrivit NielsenIQ. Este unul dintre cele ”patru mari” uleiuri vegetale, clasate după cel de palmier, boabe de soia și rapiță în această ordine.

Următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru domeniul alimentar. Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, i-a încurajat pe acei fermierii care nu au fost afectați direct de război să planteze cât mai mult posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel