Data actualizării:
Data publicării:

Uleiul de cocos, controversat. Este sau nu sănătos?

Autor: Dana Lascu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Uleiul de cocos este o „otravă pură”, a explicat recent un profesor universitar într-o prelegere la Școala de Sănătate Publică „T.H. Chan” de la Harvard. Prof.dr Karin Michels, care, de asemenea, conduce centrul de cercetare al tumorilor canceroase de la Universitatea din Freiburg, a mai făcut o dată aceeași afirmație, luna trecută, într-un interviu. Ea ridică numeroase semne de întrebare asupra unui mit promovat de foarte multe diete: acela că uleiul de cocos ar fi unul dintre cele mai sănătoase alimente.

Prof.dr Karin Michels, șeful Centrului de cercetare al tumorilor canceroase de la Universitatea din Freiburg (unul dintre cele mai importante centre de cercetare în domeniul cancerului din Germania), ea a spus publicului că „uleiul de cocos este otrava pură", și că el „este unul dintre cele mai periculoase alimente pe care le puteți mânca", potrivit unei traduceri a Business Insider Deutschland, preluată de DailyMail.

Oncologii și cardiologii contestă eticheta de „sănătos”

Videoclipul respectivei prelegeri, care a acumulat mai mult de 400.000 de vizualizări de când a fost publicat pe 10 iulie, adăugă combustibil în dezbaterea asupra proprietăților nutriționale ale acestui ulei. Mulți oameni îl folosesc pentru că sunt studii care arată că ar avea grăsimi sănătoase, dar chiar și American Heart Association a cerut consumatorilor să limiteze utilizarea lui. Cardiologii spun că oricât de gustos ar fi, nu e prieten cu arterele.

Dr Michels merge mai departe, susținând că uleiul de cocos e mai rău decât slănina. Cu toate acestea, un sondaj realizat în 2016 arată că 70% dintre americani cred că uleiul de cocos e sănătos, ba chiar că e unul dintre cele mai sănătoase alimente.

De la ce a pornit nebunia

Uleiul de cocos și-a început ascensiunea în anii 2000, după ce un studiu realizat la Universitatea Columbia a aplaudat acizii mediu-grași ca fiind benefici pentru sănătate și slăbire. Această cercetare arăta că persoanele care consumă astfel de acizi mediu-grași ard grăsimile mai repede și de aceea slăbesc. Imediat, uleiul de cocos a fost inclus în numeroase diete, iar mulți nutriționiști îl recomandă ca o alternativă sănătoasă la uleiurile ultra-procesate. Moment în care vânzările de ulei de cocos au crescut fulminant.

Cu toate acestea, industria medicală nu e convinsă că uleiul de cocos ar fi Sfântul Graal al slăbirii, nici măcar autorul studiului de la Columbia, profesorul de nutriție Marie-Pierre St-Onge. El a explicat că nucile de cocos conțin doar 14 la sută de acizi mediu-grași, în timp ce participanții la studiu au fost hrăniți 100% cu astfel de acizi mediu-grași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel