Data actualizării:
Data publicării:

UEFA a oficializat reforma Ligii Campionilor. Cum se va schimba cea mai prestigioasă competiție a fotbalului european

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sport
WhatsApp
Champions League (UEFA)
Champions League (UEFA)

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a oficializat marţi reforma Ligii Campionilor, care va debuta cu un minicampionat cu 36 de echipe, informează AFP, potrivit Agerpres.

Alegeri prezidentiale 2024

Cluburile europene, prin intermediul Asociației Cluburilor Europene (ECA), au aprobat anterior o creștere a meciurilor, de la șase la zece, într-o fază extinsă a ligii cu 36 de echipe.

De asemenea, reforma propune acordarea câte unui loc către două echipe care ratează calificarea convențională, pe baza clasamentului lor istoric al coeficienților.

Au existat, de asemenea, rapoarte că există sprijinul ECA pentru renunțarea la semifinalele din două etape și, în schimb, ultimele patru echipe vor concura într-un eveniment numit „Săptămâna fotbalului” într-un singur oraș.

Ligile interne ale Europei, inclusiv Premier League, se opuneau reformelor înainte de luarea deciziei. Acestea au transmis că creșterea meciurilor ar trebui să fie limitată la opt și sunt împotriva calificării bazate pe orice altceva decât performanța națională.

Reacțiile fanilor: „Este nedrept”. Creșterea numărului de meciuri va duce la partide „plictisitoare” și „fără mize”

O scrisoare deschisă adresată cluburilor ECA, emisă pe 9 mai, semnată de reprezentanții fanilor unora dintre cele mai mari cluburi de pe continent, se arăta: „În ultimele săptămâni, presa a fost plină de informații despre modificări ale formatului competițiilor pentru cluburi UEFA.”

„Acesta este un indiciu clar că cluburile și oficialii însărcinați să decidă viitorul fotbalului european nu sunt încă în măsură să cadă de acord asupra unei poziții comune – cu atât mai puțin una care să beneficieze toate părțile interesate.”

S-a speculat în scrisoare că creșterea numărului de meciuri va duce la partide „plictisitoare” și „fără mize” și va crea costuri sporite suporterilor în timpul unei crize a costului vieții.

Scrisoarea a descris propunerea de coeficient ca fiind „principal nedreptă” și „anticoncurențială”.

„Ele reprezintă o încercare evidentă de a recompensa cluburile de elită cu performanțe slabe în detrimentul celorlalte și de a pune sub semnul întrebării retorica cluburilor ECA în jurul Super League”, a adăugat scrisoarea.

Scrisoarea a concluzionat: „În cele din urmă, decizia voastră va modela jocul pentru o generație, impactând fiecare ligă, club, jucător și fan din Europa.”

„Așadar, ne așteptăm să vă concentrați atenția asupra chestiunilor serioase aflate la îndemână, nu imitaților de Super Bowl.”

„În plus, vă cerem să ascultați milioanele de fani care participă la meciuri de pe tot continentul, renunțând la aceste reforme și acționând în interesul întregului joc european.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel