UE vrea să blocheze fondurile pentru Polonia și Ungaria. Celor două țări nu le-au fost aprobate nici PNRR-urile
Comisia Europeană are în vedere înghețarea fondurilor UE pentru Ungaria înaintea alegerilor din aprilie.
Johannes Hahn, comisarul UE pentru buget, a anunțat, marți, că Comisia Europeană ar putea propune o înghețare a fondurilor europene pentru Polonia și Ungaria înainte de alegerile generale din Ungaria din 3 aprilie.
„Trebuie să acționăm conform regulilor și orientărilor și nu ne putem ghida după data alegerilor”, a spus Hahn, răspunzând la o întrebare a presei despre momentul în care Bruxelles-ul ar putea activa împotriva celor două țări noul mecanism care permite Comisiei Europene să suspende fondurile europene atunci când consideră că o țară nu respectă statul de drept.
Guvernele de la Budapesta și Varșovia au contestat acest mecanism la Curtea de Justiție a UE (CJUE), al cărei verdict este așteptat pe 16 februarie. Avocatul general al CJUE a recomandat deja o decizie care nu este în favoarea celor două guverne, iar Hotărârea instanței europene ține seama de obicei de recomandările avocatului.
Guvernele conservatoare ale Poloniei și Ungariei s-au lovit în mod regulat cu Bruxelles-ul în ultima vreme. Țările au susținut valorile tradiționale, creștine atunci când vine vorba de comunitatea LGBT și au respins voința guvernelor liberale occidentale de a saluta imigrația în masă în Europa. Totodată, acestea au contestat supremația legislației UE asupra legislației naționale.
Comisia Europeană e acuzată de dublu standard
Împotriva acestora au fost lansate o serie de proceduri de infringement și acțiuni în fața Curții de Justiție a UE (CJUE), care din aceleași motive nu a aprobat încă planurile de redresare și reziliență (PNRR) ale celor două țări. Budapesta și Varșovia acuză Comisia Europeană și CJUE că practică standardele duble și atribuie competențe neprevăzute în tratatele UE.
Comisia Europeană a cerut Poloniei și Ungariei în noiembrie să clarifice modul în care intenționează să abordeze preocupările. Bruxelles-ul a cerut Varșoviei să explice independența justiției, în special crearea unei camere disciplinare la Curtea Supremă pentru a contesta primatul dreptului UE. În cazul Budapestei, executivul UE menționează în principal probleme legate de conflictele de interese și atribuirea de contracte publice, susținând că majoritatea fondurilor europene ajung la oameni care au legături cu partidul Fidesz al premierului Viktor Orbán.
Comisarul Johannes Hahn a mai spus că nu a primit niciun răspuns din partea Poloniei, termenul stabilit de Comisia Europeană fiind luni, astfel că va trimite o notificare la Varșovia, în timp ce pentru Ungaria termenul impus de Comisie expiră marți, noteză RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News