Macron, măsuri fiscale. Comisia Europeană, prima reacţie
Comisia Europeană monitorizează cu atenţie impactul bugetar al noilor măsuri fiscale care vor fi luate de guvernul francez, a declarat vicepreşedintele executivului comunitar Valdis Dombrovskis.
"Monitorizăm îndeaproape noile măsuri potenţiale care au fost anunţate, dar nu putem comenta înainte ca ele să fie detaliate corespunzător", a declarat Valdis Dombrovskis în faţa parlamentarilor europeni, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg. Remarcile sale au fost făcute în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron a promis luni seară să reducă contribuţia de asigurări sociale pentru pensionari în luna ianuarie şi să mărească salariul minim, după un val de proteste împotriva lui, relatează Reuters şi AFP.
Dombrovskis a spus că, în conformitate cu recomandările fiscale ale UE, Franţa trebuie să-şi reducă deficitul structural în 2019 cu 0,6% din PIB. El a adăugat că guvernul francez s-a angajat la o reducere cu 0,2% a deficitului structural. Din cauza faptului că s-a conformat doar parţial recomandărilor UE, bugetul francez pentru anul viitor a fost deja evaluat ca fiind în risc de neconformare de Comisia Europeană luna trecută, înainte de măsurile plănuite de cheltuieli suplimentare.
Dombrovskis a spus că cazul Franţei nu este diferit de cel al Italiei. Roma se confruntă cu riscul unei proceduri disciplinare pentru deficitul său excesiv. Măsurile anunţate de preşedintele Emmanuel Macron pentru a calma valul de proteste din Franţa vor costa între 8 şi 10 miliarde de euro, a declarat luni un secretar de stat francez, potrivit Reuters. "Este vorba de 8 până la 10 miliarde de euro. Suntem în procesul de reglaj fin pentru a vedea cum le putem finanţa", a declarat Olivier Dussopt, secretar de stat în Ministerul achiziţiilor şi conturilor publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News