Data actualizării:
Data publicării:

UE va aloca 5 miliarde de euro Fondului pentru Pace cu scopul de a ajuta Ucraina cu arme

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm
UE și SUA încearcă să furnizeze cât mai mult ajutor financiar Ucrainei, chiar dacă ambele entități se confruntă cu tensiuni politice și economice.

Financial Times a raportat că, pe 13 martie, țările UE sunt pe cale să se înțeleagă asupra unei majorări de 5 miliarde de euro a finanțării pentru Fondul European pentru Pace, care este folosit pentru a finanța furnizarea de echipamente militare către Ucraina.

Ultima tranșă a "fondului de război" al UE urmează să fie aprobată în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor statelor membre pe 13 martie. Nu este clar cât din cei 5 miliarde de euro vor fi utilizați pentru asistență militară către Kiev, notează Pravda.

Se presupune că prioritatea va fi acordată achiziționării de arme fabricate în Europa, cu toate că nu sunt excluse armele din țări terțe dacă acestea sunt singura opțiune disponibilă.

Începând cu anul 2022, UE furnizează asistență mailitară Ucrainei prin intermediul Fondului European pentru Pace, care rambursează statele membre pentru armele furnizate Ucrainei.

Finanțarea este acordată în tranșe care pot fi blocate de statele membre individuale. În ultimele luni, acest lucru a fost făcut de Ungaria, care a refuzat să aprobe o reîntregire de 500 de milioane de euro a Fondului European pentru Pace sub diverse pretexte.

În același timp, statele membre ale UE negociază înființarea unui fond special de 20 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani în cadrul Fondului European pentru Pace, care ar fi folosit exclusiv pentru a ajuta Ucraina.

De asemenea, UE va folosi o parte din activele înghețate ale Rusiei pentru a finanța armata Ucrainei.

Citește și: SUA trimit Ucrainei ajutor militar de 300 de milioane de dolari. Premieră în acest an

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel