Data publicării:

UE propune o amplă creștere a apărării, stimulată de războiul din Ucraina

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Oficialii UE au prezentat marți o propunere ambițioasă de a stimula masiv producția și achiziționarea de armament în bloc pentru a renunța la dependența de armele SUA, dar și pentru a oferi o reacție la atacul Rusiei în Ucraina.

Comisia Europeană afirmă că blocul format din cele 27 de țări se confruntă cu o nouă "paradigma de securitate", având în vedere o Rusie expansionistă care operează o economie de război în timp ce intră în al treilea an de conflict.

"Pentru a contracara revenirea războiului de mare intensitate de la granița noastră, am decis să accelerăm", a declarat comisarul piețelor interne din UE, Thierry Breton, la anunțarea noii inițiative.

Strategia Industrială Europeană de Apărare își propune, pe termen lung, să ofere stimulente producătorilor europeni de arme pentru a investi mai mult, a face producția lor mai agilă și - pentru prima dată - să catalogheze colectiv ceea ce au disponibil.

"Trebuie să ne asumăm mai multă responsabilitate pentru propria noastră securitate, rămânând, desigur, pe deplin angajați față de alianța noastră NATO", a spus vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

"Trebuie să obținem echilibrul transatlantic corect, indiferent de dinamica electorală din SUA", a spus ea jurnaliștilor, referindu-se la îndoielile lui Donald Trump, potențialul candidat la Casa Albă din partea Partidului Republican, cu privire la angajamentul SUA față de aliații săi NATO în cazul realegerii sale.

"O capacitate îmbunătățită de acțiune ne va face un aliat mai puternic", a adăugat Vestager.

Problema finanțării acestei inițiative ambițioase este problematică pentru un continent care a redus investițiile în domeniul apărării de decenii, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Întrebări privind finanțarea


Breton a vorbit despre necesitatea finală a aproximativ 100 de miliarde de euro (110 miliarde de dolari) pentru ca Uniunea Europeană să rivalizeze cu Pentagonul și industria de apărare a SUA.

Pentru a da startul proiectului, Comisia intenționează să aloce 1,5 miliarde de euro din bugetul actual al UE, care se întinde până în 2027 - o sumă recunoscută de Vestager ca "nu foarte mare" dată fiind amploarea inițiativei.

"Dar poate funcționa ca o stimulare, ca un bonus... pentru că finanțarea reală pentru o apărare mai puternică vine de la statele membre și acea finanțare va crește în anii care vor veni", a declarat ea.

Anumite țări, precum Franța, susțin ideea emiterii de obligațiuni europene pentru finanțarea unei baze de producție de armament europeană, similară cu ceea ce s-a făcut pentru finanțarea redresării economice în urma pandemiei de COVID-19.

Cu toate acestea, țări "economice" precum Germania se opun acestui plan, temându-se că acesta va centraliza puterea bugetară la Bruxelles și va încălca suveranitatea națională în probleme de apărare.

Există și dezbateri cu privire la utilizarea banilor obținuți din activele rusești blocate în UE pentru a ajuta la finanțarea inițiativei, deși șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, a spus că "încă nu este decis și există opinii diferite" printre statele membre.

"Accelerăm"


În timp ce UE și țările membre au sprijinit financiar cu armament și echipament militar Ucraina, producția de arme a fost insuficientă, blocul neatingând ținta de a furniza un milion de proiectile de artilerie promise pentru Kiev.

Breton a afirmat că blocul furnizează acum Ucrainei aproximativ 80.000 de proiectile pe lună.

Cele 27 de țări membre ale UE au cheltuit peste 100 de miliarde de euro pentru achiziții de apărare între invazia rusă din februarie 2022 în Ucraina și iunie anul trecut, a spus Vestager.

"Cel mai mare procent, aproape 80%, a fost cheltuit în afara Uniunii Europene, iar SUA singură a reprezentat mai mult de 60% din aceste cheltuieli. Dar nu mai este sustenabil", a spus ea.

Strategia propusă de UE vizează ca schimburile de arme în cadrul blocului să atingă 35% din valoarea totală a pieței de apărare a UE până în 2030.

Statele membre vor fi încurajate să procure arme europene în proporție de cel puțin 50% din bugetele lor de apărare până în 2030 și 60% până în 2035.

Un consiliu de pregătire industrială de apărare ar urma să fie creat pentru a aduce împreună statele membre, comisia și diplomatul de top al UE, în prezent Borrell, pentru a coordona acțiunile.

Un mecanism ar urma să fie stabilit pentru achiziții comune de armament în cadrul blocului și altul pentru a sprijini cooperarea în domeniul apărării, inclusiv prin eventuale reduceri de impozite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel