UE NU va finanța garduri electrice și sârma ghimpată la frontierele Uniunii
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay / În România nu vor fi construite garduri la frontiere (surse)
Pixabay / În România nu vor fi construite garduri la frontiere (surse)
Uniunea Europeană a decis să nu finanțeze măsuri precum garduri electrice și sârmă ghimpată la granițe. 

Uniunea Europeană nu va finanţa "garduri de sârmă ghimpată şi ziduri" la frontiere pentru a împiedica venirea migranţilor, cum solicită douăsprezece ţări, printre care Lituania şi Austria, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP, citat de Agerpres. 

"Am fost foarte clară asupra faptului că există o poziţie comună de lungă durată a Comisiei şi Parlamentului European potrivit căreia nu va exista nicio finanţare a gardurilor de sârmă ghimpată şi a zidurilor", a spus şefa executivului european la finalul summitului Celor 27 de la Bruxelles, unde această chestiune a fost discutată.

Lituania se distanțează de Belarus

Lituania construieşte un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei cu Belarus pentru a limita un aflux de migranţi pe care regimul lui Aleksandr Lukaşenko este acuzat că-l orchestrează. Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat vineri, la Bruxelles, că astfel de măsuri sunt "dintre cele mai necesare pe termen scurt pentru a gestiona această criză".

"Dacă Lituania construieşte o barieră (...) ea ar trebui să poată conta pe solidaritatea noastră. Nu este normal ca aceasta să fie finanţată numai de contribuabilii lituanieni", a estimat noul cancelar austriac Alexander Schallenberg.

Mai multe țări europene cer măsuri restrictive la granițe

Miniştrii de interne din 12 ţări (Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) au scris pe 7 octombrie Comisiei Europene pentru a cere UE să finanţeze construcţia de astfel de bariere.

"O barieră fizică pare o măsură de protecţie a frontierelor eficientă, care serveşte intereselor întregii UE, nu numai statelor membre aflate în prima linie", afirmau miniştrii în scrisoare.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a răspuns atunci că ţările au "posibilitatea de a construi astfel de bariere". "Dar a stabili că trebuie să utilizăm fondurile europene, care sunt limitate, pentru a finanţa construcţia de garduri în locul altor lucruri la fel de importante, este o altă chestiune", a spus ea.

Polonia, ca şi Lituania, a început să construiască un gard de sârmă ghimpată pe o parte a frontierei sale cu Belarusul. Ungaria a ridicat acest tip de barieră la frontiera cu Serbia şi Croaţia (stat UE care nu este membru al Schengen) în timpul crizei migratorii din 2015. Slovenia a procedat similar cu Croaţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel