UE nu va accepta paşapoarte emise de Rusia în regiunile ocupate
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Rusia a eliberat 80.000 de paşapoarte cetățenilor din zonele anexate din Ucraina.

Parlamentul European a confirmat joi decizia Consiliului Uniunii Europene de a nu accepta paşapoarte şi alte documente de călătorie emise de Rusia în regiunile ocupate ilegal în Ucraina şi Georgia, indică un comunicat al PE.

Cu 531 voturi pentru, şapte voturi împotrivă şi 34 de abţineri, legislativul european a aprobat acordul cu Consiliul UE cu privire la neacceptarea documentelor de călătorie emise de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina şi în aşa-numitele teritorii separatiste din Georgia, cu scopul emiterii de vize sau al trecerii frontierelor externe ale UE, informează Agerpres.

Potrivit acordului, Comisia Europeană ar trebui să se consulte cu statele membre şi să elaboreze o listă a documentelor de călătorie ruseşti, în special paşapoarte, care nu trebuie să fie acceptate. Totuşi, persoanele care fug de conflictul din Ucraina încă pot intra în UE în scopuri umanitare.

După vot, raportorul PE, eurodeputatul spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D), a declarat că 'Parlamentul European este decis să facă tot posibilul pentru a continua să exercite presiuni asupra Rusiei prin mijloace legale şi politice pentru a se asigura că Putin plăteşte un preţ ridicat pentru acest război ilegal şi pentru crimele comise împotriva Ucrainei şi poporului ei.

Neacceptarea acestor paşapoarte ruseşti se va aplica atunci când o persoană va solicita viză pentru a intra în Uniunea Europeană sau când traversează frontierele externe ale UE.

Potrivit Comisiei Europene, aproape toate statele membre au declarat deja că nu acceptă paşapoarte ruseşti emise în regiuni străine ocupate. 

Rusia a eliberat 80.000 de paşapoarte cetățenilor din zonele anexate din Ucraina

"De când cele patru regiuni au fost alipite Federaţiei Ruse şi în conformitate cu legea, peste 80.000 de persoane au primit paşapoarte în calitate de cetăţeni ai Federaţiei Ruse", a anunţat Ministerul Afacerilor Interne rus, citat de agenţiile de presă locale, potrivit Agerpres.

În septembrie, Rusia a organizat "referendumuri" denunţate drept "simulacre" de ţările occidentale şi menite să facă teritorii ruseşti zonele pe care ea le controlează în Ucraina în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), precum şi în Zaporojie şi Herson (sud).

Aceste anexări, validate prin lege de Moscova la începutul lui octombrie, au fost puternic condamnate de comunitatea internaţională şi nu sunt recunoscute pe plan mondial. După anunţarea acestor anexări, forţele ruse au cedat teren în faţa armatei ucrainene, retrăgându-se incluisv din capitala regională Herson.

Chiar înainte de începutul ofensivei împotriva Ucrainei, în februarie, Moscova distribuise deja sute de mii de paşapoarte în zonele separatiste din estul acestei ţări vecine.

După declanşarea asaltului împotriva Ucrainei, Kremlinul a facilitat şi mai mult obţinerea cetăţeniei ruse de către ucraineni. În opinia unor observatori, Rusia încearcă prin această strategie să-şi întărească pretenţiile asupra zonelor din Ucraina pe care ea le revendică, afirmând că ele sunt populate de cetăţeni ruşi recent naturalizaţi.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel