UE nu cedează la presiunile Poloniei, indiferent de dreptul de veto: Comisia nu este foarte îngrijorată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Guillaume Meurice, pexels
Fotografie de la Guillaume Meurice, pexels
Comisia Europeană nu cedează în faţa presiunilor Guvernului de la Varşovia. Astfel, PNRR-ul Poloniei ar putea fi în continuare blocat. 

Bruxellesul este improbabil să cedeze în cererea sa ca Polonia să respecte statul de drept pentru a putea primi fonduri prin Mecanismul european de redresare şi rezilienţă, în pofida ameninţărilor din partea Varşoviei că aceasta ar putea bloca luarea deciziilor în cadrul Uniunii Europene, relatează miercuri Reuters.

Polonia ar fi eligibilă pentru granturi în valoare de 24 de miliarde de euro şi credite de 11,5 de miliarde de euro prin mecanismul respectiv, menit să ajute economiile statelor membre să devină mai 'verzi' şi mai digitalizate în contextul redresării post-pandemie COVID-19.

Însă banii sunt blocaţi întrucât partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare la Varşovia, nu doreşte să retragă unele măsuri din sistemul judiciar adoptate în ultimii şapte ani, deşi Curtea de Justiţie a UE (CJUE) le-a declarat incompatibile cu tratatele UE.

Polonia amenință cu dreptul de veto



Purtătorul de cuvânt al PiS, Radoslaw Fogiel, a declarat miercuri pentru postul de radio Wnet că executivul UE nu are niciun cuvânt de zis referitor la domeniul judiciar şi că decizia Bruxellesului de a îngheţa fondurile pentru Polonia este una pur politică.

”Polonia va aplica foarte strict prerogativele pe care le are şi în acelaşi timp ne vom asigura cu scrupulozitate că... Comisia Europeană nu intervine în zone unde tratatele nu îi oferă competenţe”, a spus Fogiel.

Varşovia ameninţă că, dacă fondurile respective nu sunt deblocate, Polonia ar putea bloca deciziile în cadrul UE în domeniile unde este nevoie de unanimitate: politica externă şi de securitate, fiscalitatea sau finanţele.

Însă această retorică pare să nu fi impresionat UE până acum. ”Comisia nu este foarte îngrijorată de asemenea ameninţări”, a spus un oficial european, care a adăugat că PiS ”testează noţiunea de 'inamic' pentru alegeri”, scrie Agerpres. 

Donald Tusk acuză guvernul Poloniei că încearcă ieşirea din UE, după ameninţările la adresa CE pentru blocarea PNRR-ului

"Această încercare de a scoate Polonia din UE este făcută consistent şi cu tenacitatea unui nebun", a susţinut Tusk marţi într-un mesaj pe Twitter, citat de agenţia DPA. Toţi susţinătorii UE trebuie să înţeleagă odată asta, a indicat el.

Fostul premier liberal polonez s-a referit în aceste critici la remarci ale lui Kaczynski într-un interviu pe care acesta l-a acordat în weekend săptămânalului conservator polonez Sieci.

În acest interviu, liderul de facto al Poloniei a spus că dacă formaţiunea sa, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), va câştiga alegerile parlamentare, aceasta va trebui să regândească relaţiile cu UE.

El a ameninţat de asemenea Comisia Europeană cu represalii, cum ar fi blocarea prin veto a unor iniţiative ale UE, acuzând această instituţie de neseriozitate, după ce ea a cerut Varşoviei să dizolve camera disciplinară pentru judecători în schimbul aprobării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) polonez, lucru pe care guvernul polonez l-a făcut, dar cu toate acestea fondurile alocate Poloniei în acest plan sunt în continuare blocate de Comisia Europeană.

"A existat un acord, respectat de noi, dar încălcat de cealaltă parte (...) Dacă Comisia Europeană nu-şi îndeplineşte obligaţiile faţă de Polonia, atunci noi nu mai avem niciun motiv să ne îndeplinim obligaţiile faţă de UE", a remarcat Jaroslaw Kaczynski în acel interviu, potrivit portalului notesfrompoland.com.

VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel