UE nu ar fi impus României să își închidă termocentralele, ci ar fi fost o propunere venită de la București. Chirieac: Atât pot politicienii noştri
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Uniunea Europeană nu ar fi cerut României să își închidă termocentralele, ci ar fi fost propunerea venită din partea autorităților de la București Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac.

"Este un adevăr pe care îl ştim cu toţii de multă vreme. Dumneavoastră aveţi meritul că aveţi o declaraţie oficială care consfinţeşte această dovadă. Este dovadă palpabilă a faptului că nu Uniunea Europeană ne impune. Noi ne aruncăm, noi ne angajăm la Bruxelles, după care, venind acasă, constatăm cu surprindere că nu putem duce la îndeplinire angajamentele pentru care UE ne dă şi bani. Alte state în PNRR au două jaloane. Noi avem 50 - aproape imposibil de dus la îndeplinire. Nu UE ne-a cerut acest lucru - pentru cei care au teoria conspiraţiei în cap că Europa nu ştiu ce vrea să ne facă. Nu! Europa vrea să ne ajute în mod real, ca să să fim o periferie puternică în fața colosului rus. Ei bine, atât pot politicienii noştri", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

"Nu va răspunde nimeni"

Cât despre posibilitatea ca cineva să fie tras la răspundere, analistul politic a mai spus: "Eu am văzut că, pentru prejudicii de 12.000 de lei, după şapte ani de procese, s-au dat cinci ani de puşcărie - bine, nu e cazul doamnei Armand, cu un prejudiciu de 19.000 de lei. Pentru prejudicii de sute şi miliarde de euro, inclusiv bani europeni care nu au fost absorbiţi, nu răspunde nimeni, deşi, potrivit legii privind abuzul în serviciu, şi dacă faci, şi dacă nu faci şi provoci prejudicii, normal ar trebui să... dar, în cazul de faţă, nu se întâmplă în ţara noastră. Faptul că îţi bai joc de bani europeni şi de banii țării, până la urmă, şi de banii copiilor şi pensionarilor, asta nu duce la niciun fel de urmărire penală. Nu va răspunde nimeni".

"Nimic nu a fost impus. Planul aprobat de Consiliul UE a fost propus de România"

 

Recent, Celine Gauer, directorul general al Recovery and Resilience Task Force, din cadrul Comisiei Europene, a arătat că niciun jalon, nicio ţintă şi nicio reformă din cele prinse în PNRR nu au fost impuse de autorităţile de la Bruxelles, ci au fost propuse şi asumate de autorităţile centrale de la Bucureşti.

"Reformele incluse în PNRR trebuie îndeplinite. Ele nu au fost impuse de Comisia Europeană, ci au fost propuse de statele membre în conformitate cu recomandările specifice de ţară. De aceea, ele trebuie implementate în totalitate. Dacă o reformă nu este implementată aşa cum este trecută în plan, atunci Comisia acordă un termen de şase luni statului membru pentru a face corecţiile necesare, iar în cazul în care acestea nu sunt făcute, suma alocată în totalitate este pierdută. Nu este o glumă; reformele asumate în PNRR sunt precum obligaţiile dintr-un contract şi trebuie respectate, ca în oricare alt contract", a afirmat Celine Gauer, scrie bursa.ro.

Întrebată de deputatul AUR, Dumitru Focşa, dacă nu cumva ţintele pe decarbonare - printre care se numără închiderea minelor de cărbune şi a mai multor capacităţi de producere a energiei din combustibili fosili - au fost impuse guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană, Celine Gauer a replicat:

"Nimic nu a fost impus. Planul care a fost aprobat de Consiliul UE anul trecut a fost propus de către statul-membru, România. PNRR nu a fost impus de Comisia Europeană, iar discuţia trebuie să pornească din acest punct. România este responsabilă deplin pentru conţinutul PNRR aprobat de Consiliul UE. În ceea ce priveşte închiderea minelor de cărbune şi a capacităţilor de producerea a energiei din combustibili fosili, (...) putem observa că impactul schimbărilor climatice s-a făcut simţit din plin şi în România, dacă ne uităm la seceta din acest an şi la alte dezastre naturale, care au afectat ţara dumneavoastră la fel cum au afectat şi alte state membre ale UE.

"Sunt sume imense alocate de la bugetul Uniunii Europene"

Dacă vrem să oprim acest lucru, dacă vrem să reducem emisiile de carbon, trebuie să luăm măsuri nu doar în România, ci în toată Uniunea. Spuneţi că nu putem să impunem aceste măsuri acum, pentru că nu sunt create toate condiţiile, dar eu vă transmit că sunt sume imense alocate de la bugetul Uniunii Europene pentru realizarea de capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile. Toate aceste sume sunt prinse în Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, în fondurile alocate prin politica de coeziune, în RePower EU, în Fondul pentru Tranziţie Justă şi în Fondul de Modernizare.

Deci nu se poate afirma că România nu este sprijinită, atât timp cât fondurile alocate pentru noile capacităţi energetice sunt mai mult decât suficiente. (...) Cu alte cuvinte, nu este imposibil pentru România să închidă în anul 2026 acele capacităţi de producţie pe care le-a propus în PNRR pentru închidere. Nu cere nimeni ca acele capacităţi să fie închise acum, imediat, în acest moment; asta se face în timp, pe măsură ce ţara dumneavoastră construieşte noi capacităţi de producţie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel